Băsescu s-a luat de PDL. Află ce le-a reproşat democrat-liberalilor

Traian Băsescu i-a luat la trei păzeşte pe democrat-liberali pentru că nu respectă ceea ce a decis populaţia la referendum - revizuirea Constituţiei, reducerea numărului de parlamentari la 300 şi trecerea la Parlament unicameral.

RomaniaTV.net
06 dec. 2011, 13:01
Băsescu s-a luat de PDL. Află ce le-a reproşat democrat-liberalilor

Democrat-liberalii ar fi fost aspru criticaţi de preşedintele Traian Băsescu din cauza variantei legii electorale negociate cu UDMR, conform căreia numărul parlamentarilor era redus de la 471 la 388, iar sistemul de vot era unul mixt, au declarat surse din interiorul PDL, scrie HotNews.ro.

Potrivit surselor citate, şeful statului  le-a cerut liderilor PDL să-şi respecte angajamentele luate în faţa electoratului: revizuirea Constituţiei, Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

Emil Boc şi conducerea PDL şi-ar fi luat angajamentul în faţa lui Băsescu că vor face tot posibilul să duca la îndeplinire cele trei obiective.

Sursele citate susţin că, la nivelul Biroului Permanent Naţional, nu a existat nicio infomare în acest sens, iar majoritatea democrat-liberalilor a aflat după şedinţa Coaliţiei că s-a respins varianta stabilită cu UDMR în urmă cu trei săptămani.

Conform surselor HotNews.ro, în urma discuţiei cu Băsescu, liderii PDL s-au întâlnit în cerc restrâns şi au analizat şansele pentru revizuirea Constituţiei şi modificarea legii electorale.

Democrat-liberalii au convenit astfel să reia tema revizuirii Constituţiei şi să o utilizeze ca strategie de campanie.

Niciun partid politic nu doreşte reducerea numărului de parlamentari la 300. Cu UDMR sunt slabe şanse ca la negocieri să-i convingem să-si reduca numărul de mandate, cît despre revizuirea Constituţiei nu există nicio şansă pentru că nu există voinţă politică din partea partenerilor de guvernare. Ne vom lupta să ajungem la un consens şi va fi o temă importantă de campanie în 2012. PDL trebuie să arate electoratului că face tot posibiliul să-şi îndeplinească promisiunile”, au explicat sursele democrat-liberale.

Liderii PDL au anunţat luni că proiectul privind comasarea alegerilor nu va cuprinde modificarea sistemului de vot şi nici reducerea numărului de parlamentari.

Democrat-liberalii au explicat că,  în primăvara lui 2012, doresc să reia negocierile pentru a obţine revizuirea Constituţiei, Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

Anterior, PDL convenise cu UDMR reducerea numărului de parlamentari la 388.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR, după decizia din coaliţie, că nu este de acord cu varianta coaliţiei de reducere a numărului de parlamentari la 388, el menţionând că varianta USL, care vizează 300 de parlamentari, este corectă şi ar trebui să fie susţinută de politicienii PDL care sunt cinstiţi.