Băsescu şi Ponta au luat parte la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată aderării României la NATO

Parlamentul s-a întrunit marți în ședință solemnă pentru a marca împlinirea a 10 ani de la aderarea României la NATO și a 65 de ani de existență a Alianței Nord-Atlantice. Traian Băsescu şi Victor Ponta s-au ignorat în Parlament. În timp ce Băsescu a stat la prezidiu, premierul a stat în sală. De altfel, Băsescu a refuzat să dea mâna şi cu preşedintele Senatului, la sosirea la şedinţă. Băsescu s-a artat emoţionat şi şi-a şters o lacrimă pe obraz, după intonarea Imnului României.

RomaniaTV.net
01 apr. 2014, 07:51
Băsescu şi Ponta au luat parte la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată aderării României la NATO

Ședința de la parlament a început cu intonarea imnului de stat, după care s-a păstrat un moment de reculegere în memoria soldaților căzuți în teatrele de operațiuni.

UPDATE 15.15 Traian Băsescu: „De acum va trebui să facem ceea ce trebuie şi nu doar ceea ce vrem. Prin criza din Ucraina, proasta guvernare poate pune în pericol România. Corupţia, lăcomie pot pune în pericol ţara mai mult decât factorii externi. De aceea, trebuie să conlucrăm la binele României. Fac un apel la Guvernul României, dar şi la Parlament, pentru a contribui cât  mai mult la înzestrarea armatei României. Fac un apel ca România să devină mai activă la Marea Neagră, mai puternică. Dacă vom fi consecvenţi, îi vom asigura României ani de pace. Vreau să vă mai spun trei lucruri. Nu le putem cere altora să ne respecte ţara mai mult decât o respectăm noi. Nu le putem cere altora să ne apere ţara mai mult decât o apărăm noi. În al treilea rând, nu le putem cere altora să ne iubească ţara mai mult decât o iubim noi”.

UPDATE 14.55 Victor Ponta: „România se află, după 1989, într-o situaţie privilegiată de siguranţă, de răspuns coerent şi credibil la orice fel de ameninţare la adresa securităţii sale. Trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a continua acest proiect. Vreau să mulţumesc partenerilor noştri nord-atlantici că au avut încredere în noi. Vreau să mulţumesc militarilor români că au dat dovadă de devotament, curaj, unii au plătit cu viaţa în misiunile încredinţate. Sunt mândru că România a avut generaţii de oameni politici care au văzut înainte, oameni care au avut viziune, ca preşedinţii Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, ca premierii din acea perioadă. Mă alătur celor care aduc mulţumiri Casei Regale, pentru sprijinul acordat. Este un moment de sărbătoare, dar şi de asumarea de responsabilităţi”.

UPDATE 14.25 Vasile Blaga: „Admiterea României a avut un rol reparator, România s-a despărţit de un sistem impus ei. Prin aderarea la NATO, România s-a întors acasă, alături de alte forţe naţionale. Părăseam astfel zona gri şi fortificam calea României, începută de paşoptişti, aceea către Vest”.

UPDATE 14.15 Crin Antonescu: „Este cea mai mare reuşită a României. Niciodată România nu a avut atâtea garanţii de securitate. Niciodată România nu a făcut parte dintr-un asemenea club, niciodată România nu a avut mai multă importanţă, mai multe surse geo-strategice ca acum, când face parte din NATO. Vreau să mulţumesc armatei României şi unităţilor de intelligence. Au dovedit-o în Balcani, în Irak, în Afganistan, de multe ori cu preţul sângelui. E, probabil, cea mai respectată instituţie de către partenerii noştri externi”.

UPDATE 13.55 Călin Popescu Tăriceanu: „România trebuie să folosească întregul său potenţial, posibilităţile pe care i le oferă parteneriatul strategic cu SUA şi statutul său de membru NATO pentru a asigura, cu toate mijloacele, securitatea teritoriului naţional şi a graniţei de est a NATO şi a Uniunii Europene. România trebuie să devină un catalizator cu mult mai activ decât până acum în politicile de consolidare a graniţelor NATO şi UE promovând energic asocierea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ca etapă în procesul de integrare europeană. România trebuie să asume rolul de catalizator şi în relansarea politicilor de securitate comună şi cooperare la Marea Neagră utilizând toate instrumentele instituţionale, parteneriatele sale cu statele riverane membre NATO şi/sau ale Uniunii Europene precum şi rolul său istoric de mediator în acest spaţiu”.

UPDATE 13.48 Traian Băsescu a lăcrimat în momentul în care a fost intonat imnul României. La intrarea în Parlament, Traian Băsescu nu a dat mâna cu Călin Popescu Tăriceanu, fiind speculaţii că l-ar fi evitat pe fostul premier. La finalul şedinţei, Călin Popescu Tăriceanu s-a întors cu spatele când preşedintele Băsescu i-a întins mâna. 

La şedinţa din Parlament au fost şi membri ai Guvernului, foşti preşedinţi, premieri, miniştri de Externe şi miniştri ai Apărării Naţionale, foşti membri ai Delegaţiei parlamentare la AP NATO, reprezentanţi ai MAE, MApN, SMG, MAI, ambasadori ai ţărilor membre NATO şi UE acreditaţi la Bucureşti, ONG-uri din domeniu, reprezentanţi ai mediului academic, precum şi membri ai familiilor eroilor români care au căzut la datorie în teatrele de operaţiuni NATO.

Luni, la Palatul Cotroceni a fost organizată o festivitate prilejuită de aniversarea a 10 ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. La acest eveniment au participat preşedintele Traian Băsescu, foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, miniştri şi şefi de instituţii, ambasadori şi militari.

Premierul Victor Ponta, dar şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu-Tăriceanu, nu au fost prezenţi.

Pe 29 martie 2004, România a depus, la Washington, instrumentul de ratificare a Protocolului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord. Depunerea instrumentului de ratificare a fost urmată de ceremonia arborării drapelului României în faţa Cartierului General al NATO din Bruxelles, organizată la 2 aprilie 2004, în marja reuniunii miniştrilor aliaţi.