Băsescu: Susţin fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere

Preşedintele Traian Băsescu că este o minciună şi o manipulare faptul că nu ar susţine decât condiţionat revenirea la salariile de acum doi ani ale bugetarilor. "Nimeni nu a avut interes să chinuie bugetarii. Este corect şi moral ca prioritatea să fie restabilirea salariilor în sectorul bugetar", a spus preşedintele.

RomaniaTV.net
06 mai 2012, 11:57
Băsescu: Susţin fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

 Sunt doi ani de la momentul unor măsuri extrem de dificile pentru populaţie. Nu am făcut-o pentru că mi-a plăcut, ci pentru că nu exista altă soluţie şi mi s-a părut mai important să nu ajungem cu ţara într-o situaţie de genul Grecia. Şi astăzi se continuă aceeaşi manipulare de acum doi ani. Şi acum nu se spune că fără tăierea de 25% am fi ajuns într-o situaţie mai grea. Azi aflu că preşedintele nu este de acord cu revenirea la salarii dacă se afectează deficitul strucutural de la pensii. Este o mare minciună. Susţin fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere, lucru pe care l-am spus Fondului”.

  „Mărirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la fondul de sănătate sau de pensii. Dimpotrivă, îl reduce pe cel de la fondul de pensii. Anul trecut, bugetul de stat a plătit circa 3 miliarde de lei pentru fondul de sănătate”.

 Creşterea salariilor duce la reducerea deficitului cu un miliard de lei. Din salarii se plătesc cote şi la fondul de sănătate şi la fondul de pensii”.

 În ultima perioadă, se caută sacul cu bani pe care guvernul ce se pregăteşte să plece spune că l-a lăsat, cel care vine spune că nu l-a găsit. Nu vreau să fiu arbitru în dispute politice între partide, dar în rezerva Ministerului de Finanţe se află 5 miliarde de euro împrumutaţi de pe piaţă cu un singur scop: pentru a plăti creditele scadente în următoarele luni pentru ca Românai să nu fie dependentă de credite prompte”.

 – „Săculeţul cu bani este intangibil, este o rezervă strategică a României ce poate fi utilizată doar în interesul tuturor românilor. Dar banii de salarii sunt în ceea ce am convenit cu FMI. Anul trecut, am spus că mergem pe 1,9% deficit pe cash, dar cu posiblitatea de a merge la 2,2% pe parcursul anului 2012. Atunci nu se tia cum va evolua nici economia românească, nici cea europeană”.

 Rezerva pentru plata salariilor este în dreptul de a modifica deficitul de la 1,9 la 2,2%. Este evident că deficitul este mai mic, de 1,84%, aşa cum se execută acum. La mijlocul anului, Guvernul va putea să crească deficitul la 2,14%. Avem spaţiu fiscal pentru a plăti integral diferenţa de salarii pentru bugetari”.

 – „Din acest motiv, spun că este doar o decizie politică având în vedere impactul pe fondul de pensii şi de sănătate. Asta e soluţia în acest moment, o uşoară stimulare a Guvernului”.

  „Problema apare în unele hotărâri ale CCR privind pensiile. Voi avea discuţii cu ministrul de Finanţe şi cu premierul cum să găsim o soluţie prin care să rezolvăm obligaţia politică. E adevărat, nu era guvernul lor, dar asta nu înseamnă că România se rupe doar pentru că s-a schimbat Guvernul. Trebuie să găsim o soluţie şi pentru problema generată de decizia CCR”.

 Niciodată nu am spus FMI, la ultimele 3 întâlniri, că nu trebuie să revenim la salariile din 2010. NU puteam să zic altceva astăzi”.

  „România îşi asumase să coboare de la 9,6 la 7% cheltuieli cu personalul. Acum, avem 6,9% cheltuieli de personal. Nimeni nu a avut interes să chinuie bugetarii. Este corect şi moral ca prioritatea să fie restabilirea salariilor în sectorul bugetar”.

  „Problema privatizării trebuie gestionată în limitele în care procesul aduce bani pentru modernizarea societăţilor comerciale. Avem nevoie ca privatizările să se facă în folosul companiilor, banii trebuie să meargă la retehnologizare. Nu intenţionăm o privatizare majoritară, ci doar cât să retehnologizăm companiile”.

  „Rămâne o prioritate Legea Sănătăţii şi credinţa mea este că dacă la modernizarea sistemului de sănătate nu va avea acces şi sectorul privat, noi nu vom avea un sistem performant”.

  „Eu am o asigurare pe care am plătit-o la o casă de asigurare, undeva în Europa, dar vreau să ştiu că pot să mă asigur aici în România pentru a avea acces la servicii medicale în toată Europa. Vreau să am o salvare în fiecare comună.”