Băsescu: Ţările non-euro participă la unele dintre întrunirile Zonei. Este un compromis acceptabil

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, după lucrările informale ale Consiliului European, că s-a stabilit ca statele non-euro să participe la reuniunile oficiale ale zonei euro ori de câte ori se discută despre piaţa unică, competitivitate sau modificările de strategie ale Zonei Euro.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 21:54
Băsescu: Ţările non-euro participă la unele dintre întrunirile Zonei. Este un compromis acceptabil

Şeful statului a spus că obiectivul părţii române la acest summit a fost să obţină o participare cât mai consistentă la reuniunile Zonei Euro.

„S-a stabilit un compromis acceptabil din punctul nostru de vedere. Statele non-euro participă la întrunirile Zonei Euro ori de câte ori se discută probleme de interes general pentru piaţa unică, competitivitate sau modificarea strategiei Zonei euro”, a spus preşedintele.

El a adăugat că s-a stabilit că Zona Euro va avea minimum două întruniri pe an, la cel puţin una dintre acestea urmând să participe şi statele non-euro.

Preşedintele Traian Băsescu declara, duminică, înainte de plecarea la Bruxelles, că unul dintre obiectivele pe care le are la Consiliul informal de luni este „să se consfinţească participarea statelor non-euro la summit-urile statelor euro”.

„Deci, acele state care adoptă Tratatul trebuie, în opinia noastră, să participe la summit-urile Zonei Euro, nu numai pentru că au semnat Tratatul, dar orice se întâmplă în politicile economice din Zona Euro afectează consistent şi o ţară ca România. Sper că această abordare o vor avea toate statele non-euro care aderă la Tratat în summit-ul informal de mâine (luni – n.r.”, spunea preşedintele.

Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat luni seară un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor „reguli de aur” privind echilibrul bugetar, a anunţat preşedintele UE.