Băsescu: Taxa pe construcţii e evaluată la 480 milioane lei, ceea ce e o mare minciună

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat evaluarea veniturilor care s-ar obţine din aplicarea taxei pe construcţii, estimate la 480 de milioane de lei, ca fiind 'o mare minciună', potrivit Agerpres. Şeful statului a susţinut că o aplicare rezonabilă a acestei taxe ar aduce aproximativ două miliarde de lei.

02 dec. 2013, 19:36
Băsescu: Taxa pe construcţii e evaluată la 480 milioane lei, ceea ce e o mare minciună

Preşedintele a făcut această afirmaţie după ce a anunţat că nu va aproba memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană din cauza că, prin acest document, Guvernul îşi asumă majorarea accizei la carburanţi. Preşedintele a reiterat că nu este de acord cu această măsură, arătând că neaplicarea acestei taxe ar putea fi recuperată prin reducerea cheltuielilor Ministerului Dezvoltării cu 1,5 miliarde de lei.

În opinia sa, ca urmare a creşterii taxelor, Guvernul ar încasa de la companiile petroliere care funcţionează în România ‘cel puţin vreo 400 – 500 de milioane de lei’, ceea ce s-ar reflecta în preţul benzinei şi motorinei.

‘Sigur, nu eu pot să fac o evaluare a impactului creşterii taxelor pe construcţii, pe benzină, dar cred că numai de la companiile petroliere care funcţionează în România Guvernul ar încasa cel puţin vreo 400 – 500 de milioane de lei, care se vor reflecta în preţul benzinei şi motorinei. La aceasta, Guvernul vrea să mai adauge şi acciza suplimentară. De aceea, nu voi semna memorandumul şi vreau să avertizez şi Guvernul, şi Parlamentul să renunţe la minciună, pentru că neaplicarea acestei taxe se recuperează prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la ministerul domnului Dragnea – la Ministerul Dezvoltării – şi am mai văzut eu un excedent de resursă pus la plata serviciului datoriei. De acolo se pot lua cel puţin 600 de milioane de lei fără nicio problemă, ceea ce ar însemna 2,1 miliarde dintr-o singură privire. N-aş vrea să intru în detalii în buget, pentru că s-ar putea să mai găsesc vreo 2 miliarde la care se poate renunţa’, a mai declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai estimat că resursele pe care Guvernul le-ar obţine din taxa pe construcţii ar fi mult mai mari decât cele anunţate.

‘În plus, vreau să atenţionez că bugetul mai cuprinde o minciună: taxa pe construcţii este evaluată ca venit la circa 480 de milioane, ceea ce este o mare minciună. Aşa cum e scrisă ordonanţa, care introduce această taxă pe stâlp, cum a fost denumită în presă, poate produce orice sumă între 500 de milioane şi 15 miliarde. Dar eu cred că o aplicare rezonabilă a acestei noi taxe aduce circa două miliarde de lei în buget. Deci aici este o altă rezervă pe care Guvernul Ponta o ascunde’, a afirmat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte resursele din bugetul Ministerului Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, potrivit şefului statului, acestea ‘sunt destinate baronilor şi baronaşilor şi baroneţilor locali, şi nu populaţiei’.

‘Ce vrea să facă guvernul şi Liviu Dragnea cu aceşti bani, programe legate de revitalizarea satului românesc, de drumuri judeţene şi programul de regenerare urbană a municipiilor şi oraşelor, toate sunt programe care se pot face cu bani europeni, numai că aceia se fură mai greu. Şi fiind două rânduri de alegeri, primarii, preşedinţii de consilii judeţene trebuie să aibă bani pe care nu îi controlează UE. Deci, 1,5 miliarde sunt la Ministerul Dezvoltării, 600 de milioane sunt la excedentul care este în buget pentru plata serviciului datoriei şi încă 1,5 miliarde sunt ascunşi din taxa pe stâlp. Iar cei 7 cenţi care devin, prin aplicarea TVA, inflaţiei şi ratei de schimb, 12 cenţi, 53 de bani, adică, reprezintă 2,28 miliarde. Deci, toată suma poate fi acoperită şi nu se afectează nici bugetul pentru creşterea pensiilor, nici bugetul pentru creşterea cu 10% a salariilor pentru cadrele didactice, nici bugetul pentru creşterea salariului minim, nici creşterea cu 5% a venitului minim garantat. Deci nici una din aceste facilităţi care sunt finanţate în buget nu sunt afectate dacă se renunţă la acciza suplimentară, de 7 eurocenţi, respectiv 12 eurocenţi’, a ţinut să precizeze Traian Băsescu.

VEZI SI:

Traian Băsescu, decizie bombă: Am decis să RESPING acordul semnat de Guvern cu FMI