Liviu Voinea, către Gheorghe Ialomiţianu: Bugetul pentru ceea ce numiţi baroni este mai mic în 2014

Transferurile pentru unităţile administraţiei locale nu reprezintă 'bani pentru baroni'' şi sunt mai mici în 2014 decât în anul 2011, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la Palatul Parlamentului, în replică la afirmaţiile deputatului PDL Gheorghe Ialomiţianu privind destinaţia încasărilor din taxa de şapte eurocenţi.

RomaniaTV.net
29 nov. 2013, 16:49
Liviu Voinea, către Gheorghe Ialomiţianu: Bugetul pentru ceea ce numiţi baroni este mai mic în 2014

”Banii, în 2014, pentru transferuri către unităţile administraţiei locale, ceea ce numiţi ‘banii pentru baroni’, dar nu este aşa, sunt cu 200 de milioane de lei mai puţini decât în 2011. Bugetul este mai mic pentru ceea ce dumneavoastră numiţi baronii”, i-a spus ministrul Liviu Voinea deputatului PDL, în timpul discuţiilor din comisiile parlamentare pentru buget – finanţe reunite, pe marginea bugetului pe 2014.

În 2011, Gheorghe Ialomiţianu era ministru al Finanţelor Publice şi a fost desemnat ”Ministrul de Finanţe al anului în Europa” de revista The Banker.

Voinea a adăugat că România are o obligaţie asumată în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, conform căreia, până la finalul anului 2015, peste 80% din populaţia ţării trebuie să fie racordată la serviciile de apă-canalizare, procentajul fiind în prezent de 56%. Dacă România nu îndeplineşte această prevedere, va plăti amenzi de ordinul a zeci de mii de euro pe zi către UE.

‘Nu vreau să i se impute României aceste amenzi pentru că nu s-a acordat finanţarea necesară”, a afirmat ministrul delegat pentru Buget.

Pe parcursul dezbaterilor comisiilor parlamentare pentru buget – finanţe, reunite, deputatul Gheorghe Ialomiţianu a afirmat în mai multe rânduri că banii din taxa de şapte eurocenţi se duc în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, şi nu la proiectele de infrastructură, şi a propus o serie de amendamente indicând ca sursă de finanţare bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, care să fie diminuat cu 2,6 miliarde lei, suma estimată a fi colectată în 2014 din acciza de şapte eurocenţi.