Băsescu atacă din nou „băieţii deştepţi”: Trebuie dezlegate misterele pieţei energiei

Preşedintele Băsescu a declarat, marţi, că s-ar bucura dacă problema pieţei energiei ar fi tratată ca prioritate la Consiliul Concurenţei, el apreciind că trebuie dezlegate "misterele acestei pieţe care nu vrea să funcţioneze încă aşa cum trebuie" şi pe care prea mulţi cred că o pot ţine sub control.

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 11:41
Băsescu atacă din nou „băieţii deştepţi”: Trebuie dezlegate misterele pieţei energiei

„După cum ştiţi, sunt destul de atent la ce se întâmplă pe pieţe. M-aş bucura mult, mai ales că avem aici un vicepreşedinte, dacă la Consiliul Concurenţei problema pieţei energiei ar fi tratată ca o prioritate, pentru a reuşi să dezlegăm misterele acestei pieţe care nu vrea să funcţioneze încă aşa cum trebuie. Sunt prea mulţi care cred că o pot ţine sub control”, a spus preşedintele Traian Băsescu, la finalul ceremoniei de învestire în funcţie a noului vicepreşedinte şi a unui nou consilier la Consiliul Concurenţei, Mircea Valentin şi, respectiv, Gyerko Laszlo.

Preşedintele a spus că este conştient de faptul că sunt „şi multe alte teme decât energia pe agenda Consiliului Concurenţei” şi le-a urat noilor numiţi în funcţie succes.

„Succes în finalizarea rapoartelor, în luarea deciziilor, dumneavoastră, colegilor dumneavoastră şi tuturor celor care pot contribui la realizarea acelei pieţe care să genereze progres”, le-a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a mai apreciat că „o simplă piaţă nu este foarte interesantă, dar o piaţă concurenţială este ceea ce trebuie”.

După încheierea ceremoniei preşedintele a dat mâna cu cei prezenţi, el putând fi auzit întrebându-l pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, ce are pe agendă în legătură cu piaţa energiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la o întâlnire cu mediul de afaceri, că a auzit că există probleme în contractarea energiei pentru 2012 la Alro Slatina, el menţionând că i se pare năucitor acest lucru, în condiţiile în care în anii trecuţi a existat aceeaşi problemă.

„Este aici Alro Slatina şi este aici domnul Niculae, cu industria de îngrăşăminte, şi îmi pare rău că nu este Sidex-ul aici. Aţi văzut furia declanşată că s-a dat energie la Alro, un producător, unul din marii exportatori şi consumatori în bandă, care ţine angajaţi circa 8.000 de persoane. Motivul era că s-a dat energie de la Hidro la Alro Slatina. Vă pot spune că nu există o asemenea intervenţie şi, probabil, domnul director o ştie foarte bine”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

El a adăugat că a auzit în prezent aceeaşi exprimare pe care a văzut-o în rapoarte în urmă cu câţiva ani. „Am auzit azi aceeaşi formulare pe care am văzut-o în raportul din 2008. Deci Alro avea asigurată doar 75% din energie pentru anul 2009”, a spus preşedintele, adăugând însă că speră să nu se înşele şi să nu fi fost vorba despre anii 2008, 2007 sau 2006.

El a spus că în prezent aude despre aceeaşi problemă, respectiv a lipsei energiei contractate pentru 2012, fapt care i se pare „năucitor”.

„Azi aud aceeaşi frază pe care o vedeam scrisă în memoriile din 2007: «Nu avem contractată energia pentru 2012». Vă rog să mă credeţi că este năucitoare informaţia la o companie care acum ar trebui să aibă contractată cantitatea de bauxită pe care o importă şi să aibă contractate capacităţi de transport ca să poată funcţiona tot anul. Vreau să fie foarte clar: niciodată nimeni n-a spus «Daţi energie la Alro de la Hidro» ci a spus «Daţi sută la sută energie». De unde este treaba ministerului sau a altcuiva dar aşa reuşim să sabotăm un agent economic care produce în favoarea unora care doar plimbă nişte facturi şi un telefon?”, a spus preşedintele.

În 24 noiembrie, preşedintele Băsescu a declarat, la Economist Conferences Bucharest Summit, că, în calitate de şef de stat, nu a reuşit să pună capăt „poveştii celebrilor băieţi deştepţi” din energie, el apreciind că România va primi un sprijin consistent de la Bruxelles pentru rezolvarea acesteia.