Băsescu: Trebuie să modificăm Constituţia

Președintele Traian Băsescu a precizat că România va trebui să modifice Constituția pentru a include obligația ca deficitele structurale ale statului să nu depășească 0,5% din PIB.

RomaniaTV.net
09 dec. 2011, 14:48
Băsescu: Trebuie să modificăm Constituţia

„Un lucru foarte important este obligația, pentru statele din zona euro și statele ce aderă la acord, includerii în legislația națională a angajamentului pentru un buget național echilibrat și pe surplus. Asta înseamnă că deficitele structurale anuale nu trebuie să depășească 0,5% din PIB”, a spus Traian Băsescu, după summit-ul de la Bruxelles.

Procentul nu include deficitele temporare ale unui stat, ci doar cele structurale. Însă acest angajament nu poate fi îndeplinit decât prin modificarea Constituției.

„Marea problemă este că angajamentul trebuie inclus într-un act normativ , în Constituție sau într-o lege echivalentă acestuia”, a afirmat Băsescu adăugând că doar Curtea Europeană de Justiție va decide dacă obligația a fost îndeplinită sau nu de un stat-membru.

El a arătat că nu există în România un act echivalent Constituției, nici măcar legile organice și a avertizat politicienii români sunt într-o situație de „take it or leave it”.

Băsescu și-a permis chiar și o glumă pe tema revizuirii. „Iată cum vine Uniunea Europeană și ne spune că am fost inspirat să trimit în Parlament proiectul revizuirii de acum câteva luni”, a comentat Băsescu zâmbind.

În plus, statele care vor semna acordul vor trebui să transmită pentru avizare proiectul de împrumuturi pentru anul viitor. De asemenea, se schimbă sancțiunile pentru statele ale căror deficite depășesc 3% din PIB.

„Ele nu mai sunt avertizate, ci intră direct în proces de sancționare automată”, a conchis șeful statului.