Băsescu: Voi susţine ca Moldova să primească un orizont de timp garantat pentru intrarea în UE VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va susţine ca Republica Moldova să primească un orizont de timp garantat pentru intrarea în Uniunea Europeană.

RomaniaTV.net
19 mart. 2014, 11:50
Băsescu: Voi susţine ca Moldova să primească un orizont de timp garantat pentru intrarea în UE VIDEO

El va susţine acest demers în faţa celorlalte state ale comunităţii europene, având în vedere şi ultimele evenimente din regiune, anume anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă.

În acest sens, soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea integrării în blocul comunitar.

„Federaţia Rusă, în stilul care a consacrat-o istoric, a anexat un teritoriu ce aparţine unui stat independent. E vorba despre anexarea Crimeei la Federaţia Rusă. Acest eveniment crează îngrijorare pentru ţările din jur, fie că sunt sau nu membre NATO. Concluzia est că, dincolo de îngrijorare, trebuie să luăm măsuri care să preîntâmpine evenimente de acest gen. Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea pentru integrarea ei în Uniunea Europeană. Nu există altă soluţie decât integrarea în UE”, a spus Traian Băsescu.

El a completat afirmând că important e să fie prezentat un orizont de timp garantat pentru accederea în UE, lucru care a lipsit până acum şi care a fost slăbiciunea în cazul Ucrainei.

„Voi susţine ca Moldova să primească un orizont de timp garantat pentru intrarea în UE. Aceasta a fost şi slăbiciunea Ucrainei, nu i s-a oferit o perspectivă de integrare în UE, în raport cu oferta Rusiei, care invita imediat Ucraina în Uniunea ei. La acest capitol, UE a fost ezitantă”, a mai spus preşedintele României.

Preşedintele statului a făcut aceste declaraţii al Iaşi, unde s-a întâlnit cu omologul său din Republica Moldova, Nicolae Timofti.