Bashar al-Assad despre avionul rus doborât: Erdogan nu a suportat implicarea Rusiei în Siria

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan nu a suportat ca implicarea Rusiei în Siria să modifice echilibrul de forț, a afirmat preşedintele Siriei, Bashar al-Assad într-un interviu acordat Televiziunii Naționale Cehe, informează Interfax și RT.

02 dec. 2015, 08:57
Bashar al-Assad despre avionul rus doborât: Erdogan nu a suportat implicarea Rusiei în Siria

Incidentul cu doborârea unui bombardier rus de către aviația turcă a avut loc pentru că Ankara se teme de modificarea echilibrului de forțe în Siria, a declarat preîntr-un interviu acordat Televiziunii Naționale Cehe, informează Interfax și RT. ședintele sirian Bashar al-Assa ‘Cred că el (președintele turc Recep Tayyip Erdogan) a manifestat nervozitate și nu a suportat ca participarea rusă (în Siria) să modifice echilibrul de forțe’, a spus Al-Assad.

Președintele sirian a subliniat că acest comportament al Turciei nu va influența intențiile Siriei și Rusiei de a continua lupta comună împotriva terorismului. ‘Participarea și sprijinul rus nu vor face decât să se întărească’, a estimat Bashar al-Assad, informează Agerpres.

El a dat asigurări că acei combatanți din Siria care luptă împotriva trupelor guvernamentale vor fi amnistiați dacă vor depune armele și nu vor fi implicați în crime. Potrivit afirmațiilor lui Al-Assad, el este deschis cooperării cu formațiunile armate ale opoziției, cu condiția ca acestea să-și schimbe poziția. ‘Însă, dacă este vorba de (gruparea) Statul Islamic (SI), de Al-Nusra, de ramuri ale mișcării Al-Qaida, ele nu sunt gata să depună armele, ele nu sunt câtuși de puțin deschise unor negocieri cu guvernul’, și-a exprimat convingerea Al-Assad.

Citeşte şi Rusia face acuzaţii grave la adresa Turciei. Erdogan îi răspunde

De asemenea, liderul de la Damasc a acuzat Occidentul de susținerea terorismului. ‘Dacă într-adevăr intenționați să luptați împotriva terorismului și să-l distrugeți, trebuie să opriți livrarea de arme către teroriști, finanțarea lor și afluxul de potențiali teroriști. Aceste fluxuri (de teroriști) trec în special prin Turcia, cu susținerea Arabiei Saudite și Qatarului’, a acuzat președintele Siriei.

El a confirmat că, în cazul în care va fi înfrânt în cadrul unor posibile alegerile prezidențiale deschise și democratice, este gata să plece de la președinție. Însă, în actualele condiții, acest lucru este imposibil, a subliniat Al-Assad.