Bashar al-Assad n-o să mai stea mult la putere

Unchiul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Rifaat al-Assad, aflat în exil,  anticipează că nepotul său nu mai poate rămâne la putere pentru multi timp, din cauza modului în care regimul său reprimă mişcarea populară îndreptată împotriva lui, izbucnită în urmă cu un an.

RomaniaTV.net
03 apr. 2012, 18:33
Bashar al-Assad n-o să mai stea mult la putere

„Problemele au devenit acum generale. Nu există locuri care să fi scăpat violenţei, aşa că nu cred că poate rămâne la putere”, a declarat Rifaat, citat de BBC online. „Aş spune, totuşi, că ar trebui să stea (la putere), pentru a putea coopera cu un nou Guvern şi a oferi experienţa pe care a acumulat-o”, a mai spus Rifaat, ţinând să precizeze că familia al-Assad încă este „destul de acceptată de poporul sirian”.

„O comisie din partea Ligii Arabe şi Consiliului de Securitate ar trebui să meargă şi să monitorizeze viitoarele alegeri libere şi transparente. Atunci veţi putea vedea că familia al-Assad se bucură de mult mai multă importanţă şi susţinere decât unii dintre liderii opoziţiei pe care-i vedem la televizor acum”, a mai spus Rifaat, sugerând de fapt că el ar fi un bun preşedinte pentru Siria.

Afirmaţiile sale dure la adresa lui Bashar nu constituie o surpriză, comentează BBC, adăugând că opiniile sale sunt larg acceptate atât de opozanţii regimului, cât şi de Occident şi lumea arabă.

Rifaat al-Assad trăieşte în exil la Paris, în urma unei încercări nereuşite de a-l înlătura de la putere pe fratele său Hafez al-Assad în anii ’90, a condus, în februarie 1982, un asalt militar la Hama, împotriva Fraţilor Musulmani, în care au fost ucise între 10.000 şi 25.000 de persoane, iar când Bashar a devenit preşedinte, după moartea tatălui său, în 2000, Rifaat a denunţat succesiunea ca fiind o „adevărată farsă şi o piesă de teatru neconstituţională”, el considerându-se succesorul legitim al fratelui său.