Bashar al-Assad, reales preşedinte al Siriei cu 88,7% din voturi. Scrutinul, o INSULTĂ la adresa SIRIENILOR

Bashar al-Assad a fost reales preşedinte al Siriei cu 88,7% din voturi, a anunţat miercuri preşedintele parlamentului, Mohammad al-Laham, asigurându-şi un al treilea mandat în ciuda războiului civil din ţară, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
04 iun. 2014, 19:40
Bashar al-Assad, reales preşedinte al Siriei cu 88,7% din voturi. Scrutinul, o INSULTĂ la adresa SIRIENILOR

În urma unui scrutin calificat drept ‘farsă’ de opoziţie şi ţările occidentale, Bashar al-Assad a obţinut un nou mandat de 7 ani în fruntea statului sirian.

‘Declar victoria dr. Bashar Hafez al-Assad la preşedinţia Republicii Arabe Siria cu majoritatea absolută a voturilor’, a anunţat Laham într-un discurs televizat.

Ceilalţi doi candidaţi, Hassan al-Nouri şi Maher al-Hajjar, folosiţi în acest scrutin pentru a da impresia unor alegeri democratice, au obţinut 4,3% şi 3,2% din voturi.

Conform unui anunţ făcut anterior de Curtea constituţională electorală din Siria, participarea la vot a fost de 73,4%, la scrutin participând 11,6 milioane de persoane din cele 15,8 milioane cu drept de vot. Oficialii sirieni au descris victoria previzibilă a lui Assad drept o răzbunare împotriva celor care se luptă de trei ani să-l înlăture de la putere.

Potrivit Reuters, în Siria s-a votat în zonele controlate de guvern, dar nu şi în zone importante din nordul şi estul ţării unde rebelii deţin controlul.

Până în prezent, în urma războiului civil din Siria şi-au pierdut viaţa în jur de 160.000 de persoane, circa trei milioane au părăsit ţara ca refugiaţi, tot atâţia fiind strămutate în interiorul ţării, notează agenţia de ştiri britanică.

Insultă la adresa poporului

Realegerea lui Bashar al-Assad ca preşedinte în Siria nu îi va conferi legitimitate, a apreciat ministrul de externe al Marii Britanii, William Hague, care a calificat scrutinul din Siria drept o ‘insultă la adresa sirienilor în căutare de libertate şi a unei veritabile schimbări politice’, informează agenţia France Presse.

‘Assad nu avea legitimitate înainte de aceste alegeri şi nu va avea nici după. Acest scrutin nu are nimic de-a face cu adevărata democraţie’, a declarat şeful diplomaţiei britanice.

William Hague a subliniat că alegerile prezidenţiale din Siria, câştigate de Bashar al-Assad, aflat la putere din anul 2000, s-au desfăşurat ‘în toiul unui război civil, cu milioane de persoane private de dreptul la vot, de acces la ajutoare umanitare de bază, cu o reprimare brutală a oricărei opoziţii’.