Bătăi la Lisabona între clienţii unei bănci şi poliţie. Oamenii şi-au pierdut economiile de-o viaţă

Sute de oameni au protestat după ce şi-au pierdut economiile de o viaţă. Este vorba, în total, de 500 de milioane de euro.

11 aug. 2015, 07:04
Bătăi la Lisabona între clienţii unei bănci şi poliţie. Oamenii şi-au pierdut economiile de-o viaţă

Păgubiţii acuză Guvernul şi Banca Naţională a Portugaliei că nu au supravegheat suficient de atent Banca Espirito Santo, care s-a prăbuşit anul trecut.

Manifestanţii, mulţi dintre ei emigranţi care s-au întors în Portugalia în concediu, s-au strâns în centrul Lisabonei. Ei au aruncat cu ouă şi pietre în sediul Băncii Naţionale portugheze şi s-au încăierat cu jandarmii. Cel puţin o persoană a fost rănită, potrivit România TV.

Oamenii au călcat în picioare drapelele portugheze şi au încercat să forţeze intrarea în Banca Centrală. Oamenii sunt furioşi că nu îşi pot recupera banii investiţi la banca Espirito Santo.

Citeşte şi Zi NEAGRĂ pentru trei bănci din Republica Moldova. Sunt cercetate pentru tranzacţii frauduloase

Aceasta a fost a doua bancă portugheză ca mărime până anul trecut, când s-a prăbuşit din cauza managementului prost. O parte din active au fost salvate şi grupate într-o instituţie financiară nouă, Novo Banco, în care statul a investit aproape 5 miliarde de euro. Însă noua instituţie nu a preluat şi datoriile băncii Espirito Santo către populaţie, care a rămas astfel fără economiile de o viaţă şi fără speranţa de a şi le recupera prea uşor.