Bătaie de joc din partea autorităților. Guvernul a lăsat fără tichete educaționale peste 15.300 de copii ai căror părinți nu au venituri. La 6 luni de când a început școala le cere „completarea documentelor”

Peste 15.300 de copii ai căror părinți au declarat că nu au venituri nu au primit până acum tichetele educaționale de 500 de lei, la 6 luni de când a început anul școlar 2022-2023.

14 mart. 2023, 09:17
Bătaie de joc din partea autorităților. Guvernul a lăsat fără tichete educaționale peste 15.300 de copii ai căror părinți nu au venituri. La 6 luni de când a început școala le cere „completarea documentelor”

Bătaie de joc din partea autorităților. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) solicită inspectoratelor școlare, la 6 luni de când a început școala și la 5 luni de când au trimis listele finale cu beneficiarii celor 500 de lei, transmiterea documentelor de eligibilitate, conform unui document obținut de Edupedu.ro. Acest lucru se întâmplă în situația în care cei peste 15.300 de copii sunt în lista finală a beneficiarilor de tichete educaționale încă din luna octombrie.

Citește și: Profesorii care fac ”activitate suplimentară” vor fi recompensați financiar

Proiectul prin care copiii ar fi trebuit să primească până acum tichete de sprijin educațional în valoare de 500 lei este finanțat din fonduri europene și, în mod paradoxal, deși obiectivul programului este acela de „sprijinire a copiilor dezavantajați” în vederea prevenirii abandonului școlar, cei 15.313 de copii care provin din familiile cele mai dezavantajate au fost lăsați până acum, timp de 6 luni, fără niciun ban.

Citește și: Se dau burse de 5.000 de lei pe an școlar pentru această categorie de elevi. Nota la Evaluarea Națională e unul dintre criterii

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene solicită pentru cei cu venitul 0 următoarele documente: cererea depusă la începutul anului școlar de către părinte/reprezentantul legal la unitatea școlară și adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022 din care să reiasă venitul 0.

„Vă rugăm să ne acordați sprijinul în vederea clarificării situației celor 15.313 preșcolari și elevi aflați în lista finală (7 octombrie 2022) pentru care lipsește informația venit mediu/membru al familiei, solicitând inspectoratelor școlare județene transmiterea documentelor de eligibilitate pentru aceștia (cererea depusă la începutul anului școlar de către părinte/reprezentantul legal la unitatea școlară și adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022 din care să reiasă venitul 0)”, precizează Ministerul investițiilor și Proiectelor Europene.

 

UPDATE

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat pentru Edupedu.ro că, în cel mult 30 de zile, cei peste 15.300 de copii ai căror părinți nu au venituri vor primi tichete educaționale de 500 de lei.

„Sper eu, în cel mult 30 de zile, să avem rezolvată problema”. Marcel Boloș va solicita de la ANAF datele și va fi utilizată aplicația pe care o folosesc pentru plata voucherelor de energie, după cum a spus ministrul.

„Aseară, am discutat cu colegii de situația pe care o avem de rezolvat. După mecanismul pe care îl avem în implementare, inspectoratele școlare trebuiau să facă această verificare a veniturilor și să prezinte documentele”, a menționat Marcel Boloș.