Bătaie de joc! Ministerul Educației a modificat calculul mediei de admitere în învățământul dual și profesional 2023 chiar în timpul anului. Schimbarea nu a fost anunțată

Ministerul Educației a modificat calculul mediei de admitere în învățământul dual și profesional 2023. Deși au luat mereu în brațe principiul predictibilității, reprezentanții ministerului au făcut aceste schimbări chiar în timpul anului școlar și nici măcar nu au binevoit să anunțe în prealabil.

20 oct. 2022, 13:37
Bătaie de joc! Ministerul Educației a modificat calculul mediei de admitere în învățământul dual și profesional 2023 chiar în timpul anului. Schimbarea nu a fost anunțată

Ministerul Educației a dat-o din nou în bară! Calculul mediei de admitere în învățământul dual și profesional 2023, a fost modificată chiar în timpul anului școlar fără ca aceste schimbări să fie anunțate în prealabil.

Citește și Revin examenele de admitere în liceu. Care va fi prima generaţie care nu va mai da Evaluare naţională

Pe 26 septembrie, actualul ministru al Educației, Ligia Deca, a semnat două ordine prin care au fost modificate metodologiile-cadru de organizare și desfășurare în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3 și în învățământul profesional.

Modifiicările Ligiei Deca au fost făcute la scurt timp după prima sa conferință în calitate de ministru al Educației care a avut loc pe 13 septembrie și în care a pus accentul pe predictibilitate. Însă se pare că ministra a uitat să anunțe schimbările pe care urmează să le facă.

„Pot garanta că Ministerul Educației, cât voi fi ministru, nu va abdica de la principiul predictibilității. (…) Urmărim echitatea, predictibilitatea în sistemul de educație”, a declarat Ligia Deca.

Ordinul de ministru 5.442 din 26 septembrie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial la trei săptămâni de la semanre. Acesta modifică 2 articole din Metodologia-cadru din 29 martie 2017 de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3.

Articolul 10 se modifică și va cuprinde:

Art. 10. — Admiterea în învățământul dual se realizează în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere calculate în mod diferențiat, după cum urmează:

a) situația în care prin procedura de admitere elaborată de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri s-au organizat probe eliminatorii și s-au organizat și probe de admitere;

b) situația în care prin procedura de admitere elaborată de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri s-au organizat probe eliminatorii și nu s-au organizat probe de admitere;

unde:

MAID = media de admitere în învățământul dual;

EN = media generală obținută la evaluarea națională din clasa a VIII-a;

PA = media notelor la probele de admitere stabilite de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri, calculată în conformitate cu art. 9 alin. (7);

b) în cazul în care s-au organizat probe eliminatorii și nu s-au organizat probe de admitere sau nu s-au organizat probe eliminatorii și nici probe de admitere:

MAID = EN,

unde:

MAID = media de admitere în învățământul dual;

EN = media generală obținută la evaluarea națională din clasa a VIII-a.”

Citește și Tema pentru vacanță nu este obligatorie. Cât timp trebuie să lucreze un elev la tema de acasă