Tema pentru vacanță nu este obligatorie. Cât timp trebuie să lucreze un elev la tema de acasă

Elevii din învățământul primar și gimnazial de regulă, nu vor primi teme pentru acasă în perioada vacanțelor, potrivit Ordinului de ministru nr. 5893/28.11.2016.

20 oct. 2022, 09:46
Tema pentru vacanță nu este obligatorie. Cât timp trebuie să lucreze un elev la tema de acasă

Prima vacanță din acest an școlar bate la ușă și întrebarea care stă pe buzele tuturor elevilor este dacă vor primi sau nu teme pentru acasă. Ei bine, temele au făcut de-a lungul timpului, subiectul unor lungi dezbateri între părinți, elevi și profesori.

Citește și „Moștenirea lui Sorin Cîmpeanu”: Românii nu înțeleg de ce copiii iau vacanță la doar câteva săptămâni de când a început anul școlar

Printre problemele dezbătute se află gradul de dificultate a temelor, timpul alocat pentru rezolvarea acestora, dar și impactul lor asupra vacanțelor și a perioadei de odihnă.

Temele pentru acasă sunt reglementate în România prin Ordinul de ministru nr. 5893/28.11.2016. Acesta prevede ca elevii din învățământul primar să lucreze cel mult o oră la teme, în timp ce colegii lor din ciclul gimnazial și liceal să petreacă cel maximum două ore. La clasa pregătitoare nu se dau teme.

Ordinul de ministru prevede ca elevii să primească tema pentru acasă diferențiată. Adică, atunci când profesorii le dau teme celor mici, aceștia trebuie să aibă în vedere ca partea obligatorie pentru toți elevii să fie una de nivel mediu iar cea suplimentară să fie individuală, adaptată la capacitățile copilului.

Temele pentru acasă vor urmări potrivit Art.1.(2) din Ordinul de ministru nr. 5893/28.11.2016,

a) obținerea de rezultate imediate în învățare (consolidare/aprofundare/extindere; aplicarea achizițiilor școlare în contexte noi de învatare etc.);

b) obținerea unor efecte pe termen lung în învațare (încurajarea învățării în timpul liber; construirea unei atitudini pozitive față de scoală; motivația pentru a continua învațarea pe parcursul întregii vieți; dorința de a aplica achizițiile de învatare în viața cotidiană etc.);

c) obținerea unor efecte în planul dezvoltării personale a elevilor (stimularea curiozității, a responsabilitatii, dezvoltarea abilitatii de a persevera in invatare; capacitatea de a-si organiza timpul; motivatia, cresterea increderii in sine etc.);

d) consolidarea relației familie – școală (respectarea principiului egalitatii de ganse, cresterea increderii familiei in scoala etc.).

Potrivit legislației în vigoare, în perioada vacanței, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învățământul primar și gimnazial.

Citește și „Eşti varză! Analfabetă! Hai, lasă boceala!”. O învăţătoare de la Şcoala 79 din Bucureşti înregistrată când jigneşte şi ţipă la elevii săi. Conducerea şcolii o apără: Are doar „un timbru impunător”