Bătaie între taximetrişti şi şoferii Uber. Sunt mai mulţi răniţi, 12 persoane au fost duse la audieri. Reacţia primarului

Mai multe persoane sunt audiate, duminică, de poliţiştii din Timişoara, după un scandal care a avut loc între taxmetrişti şi şoferi de la Uber. Altercaţia a pornit după ce un taximetrist a anunţat prin staţie că a fost agresat de cinci şoferi de la Uber.

28 ian. 2018, 08:18
Bătaie între taximetrişti şi şoferii Uber. Sunt mai mulţi răniţi, 12 persoane au fost duse la audieri. Reacţia primarului

UPDATE: Un număr de 45 de taximatrişti au fost amendaţi de către poliţişti cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, dar şi pentru loviri şi alte violenţe, în urma scandalului de noaptea trecută cu şoferii de la Uber. De asemenea, 15 persoane au fost audiate.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş, Ionuţ Sârbu, a declarat pentru News.ro că poliţiştii au aplicat 45 de amenzi cu valori cuprinse între 500 şi 1.000 de lei şoferilor de taxi din Timişoara implicaţi în scandalul cu şoferi de la Uber.

Potrivit sursei citate, amenzile au fost date pentru infracţiuni de tulburarea ordinii şi liniştii publice, dar şi pentru loviri şi alte violenţe.

De asemenea, 15 persoane au fost audiate la IPJ Timiş, în acest caz.

 

Totul, spun taximetriștii, ar fi pornit după ce cinci șoferi de la Uber le-ar fi agresat un coleg în zona parcării Iulius Mall. Cel agresat a anunțat prin stație cele întâmplate și a cerut ajutorul colegilor. Zeci de șoferi de taxi, aflați în Timișoara la momentul solicitării, au plecat în viteză spre locul indicat și au reușit să îi prindă pe trei dintre presupușii agresori. Cei doi care ar fi scăpat au fost urmăriți prin oraș, prinși și bătuți măr, upă cum scrie tion.ro. În urma încăierării mai multe persoane au fost rănite, iar câteva maşini au fost avariate. Cel puţin 12 persoane au fost duse la audieri.

Citeşte şi Prima altercaţie între şoferii Uber şi taximetrişti: Poliţia şi Parchetul fac cercetări

La scurt timp după ce primii suspecți au fost duși la secție, un alt incident s-a produs în zona Pasajului Jiul din Timişoara. Acolo, susțin surse din cadrul anchetei, un taximetrist a fost atacat de câțiva șoferi de la Uber și, din nou, forțele de ordine au fost nevoite să intervină pentru ca lucrurile să nu degenereze.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş, Ionuţ Sârbu, scandalul a început în parcarea unui mall din Timişoara.

În noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2018 poliţiştii au fost sesizaţi prin SNUAU 112 de către mai multe persoane cu privire la faptul că în parcarea unui mall de pe raza municipiului Timişoara mai multe persoane ar fi fost agresate de către taximetrişti. La faţa locului s-a intervenit de urgenţă cu mai multe echipaje, cât şi luptători din cadrul SAS, mai multe persoane fiind conduse la sediul Poliţiei pentru audieri. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi efectuează cercetări în vederea stabiliri cu exactitate a cauzelor şi împrejurărilor producerii evenimentului”, a declarat Ionuţ Sârbu.

Potrivit poliţiştilor, scandalul a pornit după ce un taximetrist a anunţat prin staţie că a fost agresat de către mai mulţi şoferi Uber, iar colegi lui au venit să îl sprijine şi să se răzbune.

După ce taximetriştii şi cei de la Uber s-au încăierat, taximetriştii s-au dus în cartierul Soarelui în care locuieşte primarul Nicolae Robu, pentru a claxona.

Acolo poliţiştii au scos forţe suplimentare, fiind ajutaţi şi de Poliţia Locală.

Nicolae Robu, după scandalul dintre şoferii de taxi şi cei de la Uber: Este inadmisibil să se recurgă la violenţe

Primarul municipiului Timişoara. Nicolae Robu, condamnă, într-un mesaj pe Facebook, scandalul dintre şoferii de taxi şi cei de la Uber şi spune că este inadmisibil să se recurgă la violenţe, mai ales că legea nu este încălcată de niciuna dintre cele două părţi.

În postarea sa de pe Facebook, Nicolae Robu spune că nu este posibil ca şoferii să îşi facă singuri dreptate, iar ce vinovaţi trebuie să fie identificaţi şi pedepsiţi.

„Este inadmisibil, deopotrivă pentru uber-işti şi pentru taximetrişti -de data aceasta se spune că a început un uber-ist- să recurgă la violenţe, fie ele verbale sau, cu atât mai mult, fizice, în alţi termeni, să-şi facă singuri dreptate, în înţelegerea subiectivă, discreţionară, pe care fiecare o are asupra situaţiei. Iar cei ce fac aşa ceva, trebuie identificaţi şi pedepsiţi exemplar!”, a scris Nicolae Robu.

Edilul spune că fenomenul Uber se manifestă în întreaga lume şi că primăria nu are nicio implicare.

„Fenomenul uber se manifestă în întreaga lume, cu plusurile şi cu minusurile pe care le are. Niciunde nu sunt implicate Primăriile, aşa cum nici în Timişoara, Primăria nu are nicio implicare. Taximetriştii trebuie sa înţeleagă că eu şi instituţia pe care o conduc, ca şi Consiliul Local, nu putem să restricţionăm ce permite legea. Ei nu nouă trebuie să ni se adreseze, ci instanţelor de judecată, dacă consideră că uber nu funcţionează legal. Gestul taximetriştilor de a protesta prin faţa locuinţei mele -mai exact: blocului în care locuiesc- este incorect, cu atât mai mult cu cât, aşa cum cei corecţi dintre ei recunosc şi o spun deschis, le-am rezolvat o mulţime de probleme pe care cu administraţia precedentă nu le-au putut rezolva”, a mai scris Robu.

Primarul municipiului Timişoara a cerut, la final, şoferulor de taxi şi celor de la Uber să fie civilizaţi.

„Cer, deopotrivă taximetriştilor şi uber-iştilor, să dea dovadă de o conduită corectă, civilizată şi să acţioneze strict în limitele legii, sub orice privinţe. Iar responsabililor sistemului uber, le solicit să facă o verificare atentă a persoanelor pe care le acceptă în sistem, dat fiind că acestor persoane, cetăţenii le încredinţează însăşi viaţa lor, în momentul în care le devin clienţi. În sistemul de taxi, ştiu că acest lucru se face”, a notat Nicolae Robu.