Bătaie pentru mâncare în magazinele din Rusia. Imagini şocante cu rafturi goale la Moscova

Sancţiunile dictate împotriva Rusiei au dus la o situaţie care aduce aminte de anii '90, când economia Rusiei s-a prăbușit după destrămarea Uniunii Sovietice.

17 mart. 2022, 12:56

Bătaie pentru mâncare în Rusia. O adevărată goană după zahăr a fost surprinsă într-un supermaket din nordul capitalei ruse. „Erau rafturi goale  fără sare, fără zahăr, fără paste, fără hrișcă și doar cu orez scump, a povestit o pensionară care a asistat la lupta pentru mâncare.

„Oamenii au văzut deodată un cărucior cu zahăr și au fugit spre el. Au atacat căruciorul, împingându-se unul pe altul agresiv, a povestit femeia.

Ruşii au creat înlocuitori pentru McDonald’s şi Instagram. Burgerii „Unchiul Vania” se pregătesc să invadeze Rusia

Rubla s-a prăbușit de când Rusia a invadat Ucraina, ceea ce a forțat multe magazine să mărească prețurile, scrie BBC. Daria, care locuiește în centrul Moscovei, spune că nu a observat încă rafturi goale în magazine. „Mâncarea nu o să dispară, dar o să devină tot mai scumpă”, spune ea. „Cât de scump, nu îmi pot imagina și, chiar, mă sperie acest gând”.

Uleiul de gătit, zahărul și medicamentele – mai scumpe și tot mai greu de găsit

  • Prețurile produselor de bază au crescut, în medie, cu 2,2% în prima săptămână după invazie;
  • Alimentele au suferit cele mai mari creșteri de preț. Pentru a evita problemele de aprovizionare, unele magazine au început să restricționeze vânzarea anumitor categorii de produse;
  • Vânzările de medicamente nu au fost ținta sancțiunilor de până acum, dar pe măsură ce marile comapanii din domeniu își suspendă activitatea, ar putea fi tot mai puține provizii în perioada ce va urma.

Prețurile zahărului și cerealelor erau deja mai mari cu 20% în februarie anul acesta față de aceeași perioadă a anului trecut. TASS, agenția de știri a Rusiei, a declarat că unii comercianți au convenit să limiteze creșterea prețurilor la anumite produse de bază la 5%. Alții restricționează cantitatea unor produse, ca făina, zahărul și uleiul, pe care clienții o pot cumpăra.

FOTO! Rusia e în colaps economic! La două săptămâni de la începerea războiului, oamenii îşi scot toţi banii din bănci! Cozi uriaşe la bancomate, magazine goale, multinaţionale închise şi riscul de faliment este uriaş

Ultimele telefoane inteligente și o ultimă ocazie de a beneficia de produse străine

  • Prețul unor bunuri de larg consum a crescut drastic;
  • Costul telefoanelor de ultimă generație și a televizoarelor a crescut cu peste 10% și o vacanță în Turcia s-a scumpit cu aproape 30%;
  • Mărci importante precum Apple, Ikea și Nike nu își mai vând produsele în Rusia.

Închiderea celor 847 de restaurante McDonald’s nu a trecut neobservată de ruși. A fost printre primele companii occidentale care s-au deschis în Uniunea Sovietică în urmă cu 30 de ani.

La câteva ore de la anunț, au apărut mii de reclame ale rușilor care revindeau mâncare din restaurantele sale, la prețuri de până la 10 ori mai mari decât cele obișnuite.

Pierderea clienților și închiderea serviciilor online

  • Băncile rusești au fost eliminate din sistemul internațional de plăți SWIFT;
  • Visa, Mastercard, American Express, Apple și Google Pay își limitează serviciile în Rusia;
  • Banca centrală a Rusiei spune că economia ar putea scădea cu până la 8%.

Sancţiunile Occidentului, anunţate după 24 februarie, vor afecta inevitabil economia Federaţiei Ruse, însă lucrurile trebuie privite din perspectiva realităţii specifice din această ţară. Astfel, Rusia riscă să fie transformată în Coreea de Nord, după modelul de economie închisă, iar efectele unei inflații de 60% sau a închiderii Bursei de Valori, soldate cu pierderi de zeci de trilioane de dolari, vor fi resimţite abia spre mijlocul lunii aprilie.

Analist economic: „Noi suntem abia la vârful unui „rollercoaster”, deja am văzut cam pe unde ne vom prăbuși”

Acestea sunt doar câteva dintre afirmațiile analistului economic rus Dmitri Potapenco, autor al mai multor cărți despre economia Rusiei. Potapenco vine din domeniul afacerilor și este și manager al Fondului de Management Strategic Development Group. Expertul ne-a făcut o radiografie a economiei Rusiei, atât cea dinainte de război, dar și cea de acum, după sancțiunile impuse de Occident.

Ne propunem în acest interviu să înțelegem situația reală în care a ajuns economia Federației Ruse ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident. Informațiile care ajung la noi sunt foarte diferite și nu există nicio certitudine că acestea sunt veridice. Am văzut însă pe rețelele sociale, când acest lucru mai era încă posibil, că oamenii sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor. Cât sunt, în medie, aceste majorări?

Dmitri Potapenco: Există opt etape prin care o marfă ajunge la client: producție, prelucrare, ambalare, transportare, logistică, depozitare, completarea loturilor, retail și utilizare. Este un lanț lung. Da, se observă creșterea prețurilor la zahăr de aproape două ori, anumite produse au dispărut de la vânzare (în special în cazul dispozitivelor electronice, îmbrăcăminte și altele).

SUA profită de sancţiunile impuse Rusiei. Au aprobat extinderea livrărilor de gaz natural lichefiat în Europa

De asemenea, dacă până acum pe un raft au fost zece mărci ale unui produs, acum a rămas doar una, dar în cantități mai mari. Sunt majorări la unele produse cu 20-30%. După prognozele mele, schimbările majore vor avea loc însă în perioada 10-20 aprilie.

Despre lipsa unor produse – am văzut pe rețele de socializare mai multe înregistrări de pe camerele de luat de vederi din magazine din Rusia cu oameni care cumpără masiv anumite produse sau stau la rând la rafturi. În ce măsură corespund realității? Sau sunt doar cazuri particulare?

Asemenea cazuri există, dar panica este un lucru firesc în orice situație de criză. Totuşi a trecut prea puțin timp ca să spunem că e ceva permanent. Este vorba despre un anumit lanț comercial. Chiar dacă toate livrările vor fi sistate, încă aproximativ o lună și jumătate-două, cel puțin, vor fi suficiente mărfuri pe rafturile magazinelor din țară.

Referitor la consecințele sancțiunilor Occidentului, din câte vedem, a fost aprobat al patrulea pachet. Care sunt cele mai importante schimbări în economia Rusiei care deja s-au produs sau urmează să aibă loc?

Aceste schimbări abia încep. Dacă e să facem o paralelă, atunci acum noi suntem abia la vârful unui „rollercoaster”, deja am văzut cam pe unde ne vom prăbuși, cel puțin eu, fiind economist și analist, avem centuri care ne țin, dar în curând ne vom prăbuși astfel încât să ne taie respirația.

Acest lucru se va întâmpla în perioada 10-20 aprilie. Până atunci, miercuri, de exemplu (n.r- azi), va avea loc un default tehnic. Rusia va încerca să se achite în ruble, dar cel mai probabil acestea nu vor fi acceptate. Eu sunt cam rece față de deciziile politicienilor europeni, pentru că din cauza deciziilor lor neinspirate în 2008 (n.r.- războiul din Georgia), a venit anume acest an 2022, așa cum îl vedem acum.