De ce este Ohio atât de important pentru alegerile din SUA

Analiştii politici spun că locuitorii din Ohio au cea mai mare probabilitate de a decide rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Istoria arată că nici un candidat republican nu a câştigat vreodată cursa pentru Casa Albă fără a câștiga Ohio şi că un candidat democrat la alegerile prezidenţiale a câştigat doar de două ori Casa Albă fără Ohio. Dar de ce este un stat ca Ohio atât de important pentru alegerile din SUA?

RomaniaTV.net
02 nov. 2012, 09:26

În primul rând, Ohio este un „swing state”, adică un stat indecis, în care balanţa nu înclină în mod clar spre republicani sau democraţi. Ohio nu este singurul stat indecis. Există mai multe state unde niciun candidat sau partid nu şi-au asigurat voturile şi unde, drept urmare, se concentrează campania electorală. Acestea sunt „state-cheie”.

În al doilea rând, dintre toate statele indecise, voturile din Ohio pot fi un factor decisiv. În alegerile prezidențiale, Ohio are un număr suficient de voturi (18 din 538) pentru a face o diferență atunci când alegerile sunt strânse. Deci, pe scurt, în timp ce Ohio nu este singurul stat indecis, acesta este unul dintre cele mai importante state-cheie, pentru că poate aduce multe voturi.

Explicaţia pentru care voturile din Ohio sunt atât de importante este simplă: aşa este conceput sistemul electoral american.

În America, preşedintele nu este decis direct de cetăţeni prin voturile lor, ci de cei 538 de electori rezultaţi din votul popular. Aceştia sunt repartizaţi între cele 50 de state ale ţării, în funcţie de numărul de reprezentanţi şi senatori de care dispune fiecare dintre state. Electorii votează întotdeauna cu candidatul ales prin vot popular.

Ohio a fost un câmp de luptă în alegerile recente din cauza curselor strânse între candidaţi și a numărului important de voturi electorale (în prezent 18, dar a avut 20 înainte de redistribuirea din 2010). Acest lucru a fost valabil mai ales în 2004, atunci când Ohio l-a propulsat cu 2% pe George W. Bush peste John Kerry, într-o victorie foarte strânsă.

Directorul Institutului de Politici Aplicate Bliss de la Universitatea din Akron, John Green, spune ca unele dintre cele mai recente simulări de vot confirmă importanţa statului Ohio şi în alegerile din 2012.

„Ohio este un stat foarte diversificat. Este, în esență, un microcosmos al ţării, astfel încât ceea ce veți găsi în țară ca un întreg, veți găsi în interiorul granițelor din Ohio”, a spus Green. „Ştiţi care cel mai bun indiciu că Ohio este crucial? Atât președintele Obama și guvernatorul Romney practic trăiesc în acest stat”, a mai spus Green, potrivit wkyc.com.

California, de exemplu, care aduce cele mai multe voturi (55) va merge la Obama, iar Texasul, pe locul doi în funcţie de numărul de voturi (38), merge la Mitt Romney, pentru că este un stat republican.

Democraţii câştigă, în general, şi al treilea stat ca număr de voturi, statul New York (29). Dar, tocmai pentru că aceste state sunt oarecum previzibile, accentul se pune pe „statele indecise”, care nu sunt în mod tranşant în spatele unui partid la alegerile prezidenţiale.

Cele mai importante dintre toate statele-cheie sunt cele cu un număr mare de alegători, în special Florida (29), Ohio (18), Pennsylvania (20), Virginia (13), Indiana (11), și Missouri (19). Statele mai mici se pot dovedi, de asemenea, esențiale, în special în Colorado (9), New Mexico (5), Iowa (6), și New Hampshire (4).

La un loc, ele reprezintă un grup de 96 de voturi electorale. Un candidat trebuie să câștige 270 ca să ajungă la Casa Albă.

În cazul în care Romney câştigă Ohio, şansele sale electorale se măresc considerabil. Dacă Obama pierde Ohio președintele va avea 237 de voturi electorale, iar Romney 224.

Pentru a câștiga în acest scenariu, Romney ar avea nevoie de doar 46 de voturi electorale în plus, pe care le-ar putea câştiga din Florida (29), Virginia (13) și Nevada (6) sau New Hampshire (4) – un rezultat cu totul plauzibil.

Se poate spune că dacă Romney are Ohio, el are un scenariu foarte plauzibil să ajungă la 270 de voturi electorale. Fără Ohio, scenariul prin care Romney iese câştigător în alegerile din SUA nu devine improbabil, ci aproape de necrezut.