Caz cutremurător. Bătrână lăsată să sufere la spitalul Paşcani. Se internase pentru o banală durere de şold

Asta acuză fiul unei pensionare ce a venit pe picioarele ei la spital, şi care a depus plângere la Colegiul Medicilor. El spune că, multe zile la rând, femeia a fost sedată, ajungând să facă escare pe tot corpul, până la oase. Cazul s-a întâmplat la acelaşi spital la care recent a murit de varicelă un copil de 7 ani

12 dec. 2019, 13:19
Caz cutremurător. Bătrână lăsată să sufere la spitalul Paşcani. Se internase pentru o banală durere de şold

Încă un caz ce ridică semne de întrebare petrecut la Spitalul de Urgenţe Paşcani, scrie zdi.ro. Fiul unei pensionare de 88 de ani din judeţ susţine că aceasta ar fi murit cu zile după ce a fost tratată timp de două săptămâni la unitatea me­dicală. Totul s-a întâmplat în această toamnă. Femeia ar fi ajuns pe picioarele ei la spital, pentru o durere de şold, dar după două săptămâni a fost trimisă acasă „legumă”. Acuzele sunt grave: a stat sedată foarte mult timp şi nu ar fi fost îngrijită, drept pentru care bătrâna a făcut escare. Adică în anumite zone ale corpului era carne vie. Totul s-a întâmplat la Secţia de paliative ale aceluiaşi spital, unde în urma cu doar două săptămâni Ianis Mahu, băieţelul de 7 ani din Paşcani, adus cu ambulanţa şi fără să fie consultat de vreun urgentist, a murit la doar câteva ore de la internare, pe fondul unei varicele.

Citeşte şi Ce sancţiuni au fost date în cazul copilului din Paşcani care a murit la spital în timp ce defibrilatorul a fost cărat pe scări

Fiul Auricăi A., de 88 de ani, a depus în urmă cu câteva zile o plângere la Colegiul Medicilor din Iaşi prin care a reclamat modul cum mama sa a fost tratată la Spitalul de Urgenţe Paşcani. Bărbatul a susţinut că bătrâna a mers singură la unitatea medicală pe motivul unor dureri la piciorul stâng. Aşa cum se precizează şi în biletul de ieşire din spital al femeii, aceasta suferea de osteoporoză. La câteva zile însă, fiul bătrânei a mers în vizită la spital.
„La internare, mama mea era foarte vorbăreaţă. Nu prezenta niciun semn sau motiv de moarte. După câteva zile de la internare, am constatat că mama mea nu mai vorbea, nu mai mânca, nu mai bea nici apă, nu mai deschidea nici ochii, nu mai mişca nici mâinile, nici picioarele”, a precizat fiul Auricăi A. în plângerea făcută la Colegiu. Dată fiind vârsta femeii, dar şi afecţiunile de care suferea, a fost trimisă la Secţia de Paliative.

Biletul de internare arată că suferea de insuficienţă cardiacă, fibrilaţie artrială permanentă, precum şi un AVC, pentru toate, bătrâna urmând însă tratament. În plângere, fiul femeii susţine că aceasta nu a fost tratată corespunzător. Mai exact, bărbatul s-a plâns de faptul că mama sa era mai tot timpul sedată, şi din această cauză au apărut escare pe anumite zone ale corpului. „Erau răni mari, profunde, de i se vedeau oasele, ajunsese în putrefacţie şi mirositoare, toate făcute din cauza îngrijirii necorespunzătoare”, a mai scris fiul în plângere. Acesta a mai spus că, din cauza durerilor provocate de escare, medicii i-au administrat mamei sale morfină de trei ori pe zi.

În plus, potrivit plângerii, medicii i-ar fi suspendat tratamentul luat pentru celelalte afecţiuni şi i-ar fi administrat în 10 zile doar trei pastile. Întrebând de ce ar fi luat atât de puţine pastile în condiţiile în care starea ei se agrava, una dintre asistente ar fi răspuns: „Pentru că nu poate înghiţi”. Fiul bătrânei a mai reclamat că, la externare, medicii au precizat scriptic că bătrâna era staţionară şi stabilă, deşi starea ei era vegetativă.

Potrivit specialiştilor, o neglijenţă de câteva ore în îngrijirea persoanelor imobilizate poate avea drept consecinţă apariţia unor răni numite escare sau leziuni de decubit. Apariţia escarelor se plăteşte prin durere şi prin săptămâni, sau chiar luni, de efort de tratament. Escarele sunt leziuni (răni) la nivelul pielii şi al ţesutului învecinat, datorate lipsei de oxigenare tisulară, ca urmare a compri­mării vaselor de sânge care irigă zona respectivă. Bătrâna a murit la două săptămâni de la exter­nare, în octombrie. Fiul ar fi depus plângere la Colegiu imediat, dar, după câteva săptămâni, aceasta a fost direcţionată către DSP, pe motiv că nu era de competenţa instituţiei. „DSP va trimite azi o echipă de inspectori pentru a verifica cele semnalate în plângerea respectivă”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi.