Băutura cu efecte miraculoase asupra sănătăţii. Face bine la inimă, previne Alzheimerul şi este excelentă pentru curele de slăbire

Sucul de ţelină este băutura cu efecte miraculoase asupra sănătăţii. Face bine la inimă, are calităţi antiinflamatoare şi este recomandată persoanelor care vor să slăbească. De asemenea, previne apariţia Alzheimerului.

14 feb. 2022, 12:13
Băutura cu efecte miraculoase asupra sănătăţii. Face bine la inimă, previne Alzheimerul şi este excelentă pentru curele de slăbire

Băutura cu efecte miraculoase asupra sănătăţii. Este vorba despre sucul de ţelină. Acesta conţine o mulţime de vitamine şi minerale esenţiale pentru un organism sănătos.

Băutura cu efecte miraculoase asupra sănătăţii

Citeşte şi De ce e bine să-ţi înmoi picioarele în apă cu bicarbonat. Trucul genial care te scapă de vizita la medic

Puţine persoane sunt conştiente de beneficiile pe care le are ţelina asupra organismului. Această legumă minune conţine proteine, carbohidraţi, calciu, zinc, cupru, magneziu, potasiu, sodiu, vitaminele A, C, K, multe vitamine din grupul B (printre care acidul folic), numeroşi antioxidanţi.

Iată principalele beneficii pe care le are sucul de ţelină asupra organismului:

Calmează arsurile gastrice şi îmbunătăţeşte digestia. Potrivit studiilor, polizaharidele din ţelină scad cazurile de ulcere gastrice, îmbunătăţesc mucoasa stomacului şi modulează secreţiile stomacale. Datorită conţinutului ridicat de apă din ţelină (de aproape 95%) şi a fibrelor solubile şi insolubile, ţelina calmează arsurile gastrice, flatulenţa şi reglează flora intestinală. De asemenea, are efect laxativ, normalizează tranzitul intestinal, fiind de folos dacă ai o digestie mai dificilă, potrivit clicksănătate.ro.

Face bine la inimă. Cu siguranţă nu ştiai că atât frunzele, cât şi seminţele ţelinei fac minuni asupra sistemului cardiovascular. Ajută la reducerea colesterolului în sânge, ţin sub control tensiunea arterială şi menţin sănătatea arterelor. Ţelina reduce nivelul hormonului stresului, iar în acest fel tensiunea arterială scade, vasele de sânge sunt relaxate, iar circulaţia sângelui este fluidizată. Pentru scăderea colesterolului „rău‟ LDL se recomandă o cură de detoxificare cu ţelină, după perioadele de exces alimentar.

Este ideală în curele de slăbire, datorită conţinutului scăzut de calorii. O cană de suc de ţelină este echivalentă cu aproximativ o tulpină mare şi o tulpină de dimensiuni medii, are doar 14 calorii şi 3 g de carbohidraţi. Sucul de ţelină poate fi o alternativă la alte băuturi care sunt mai bogate în calorii şi care conţin mai mulţi carbohidraţi (cum ar fi sucul de portocale sau sucul de mere). De asemenea, conţinutul mare de apă din ţelină are efect diuretic, ceea ce ajută în procesul de slăbit.

Are calităţi antiinflamatoare. Puţine persoane ştiu că ţelina are aproximativ 25 de compuşi antiinflamatori care pot oferi protecţie împotriva inflamaţiilor din organism. Potrivit unui studiu realizat în 2017, luteolina, unul dintre antioxidanţii activi din ţelină, a reuşit să reducă inflamaţiile din plămâni.

Conform unui alt studiu, apigenina, alt flavonoid, ajută la prevenirea şi la tratarea artritei şi a osteoporozei. Potrvit cercetătorilor, apigenina şi luteolina sunt substanţele importante pentru a menţine inflamaţiile sub control.

Citeşte şi Băutura minune cu care să începi ziua. Este mai tare ca orice smoothie al nutriţioniştilor

Ajută la prevenirea Alzheimerului. Antioxidanţii din compoziţia ţelinei ajută la prevenirea bolii Alzheimer şi la dezvoltarea sa, reduc leziunile celulelor creierului şi îmbunătăţesc memoria. De asemenea, s-a demonstrat că ţelina funcţionează ca un calmant al sistemului nervos, sucul de ţelină fiind recomandat în perioadele stresante, deoarece diminuează nervozitatea şi oboseala.

Atenţie, deşi are o mulţime de efecte benefice pentru sănătate, ţelina nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor care urmează să treacă prin operaţii chirurgicale şi nici persoanelor alergice.

Mod de preparare

Pentru că poate fi amar, sucul de ţelină poate fi combinat cu alte sucuri de fructe şi legume. Sucul poate fi consumat în combinaţie cu: mere, pere, castraveţi, coriandru, spanac sau lămâi.

Pentru preparare, ai nevoie de 1/2 ţeline spălate bine (frunze şi tulpini). Adaugă-le în storcător sau în blender cu puţină apă sau în combinaţie cu alt fruct sau cu altă legumă. Compoziţia rezultată o strecori, printr-un tifon, iar sucul îl poţi consuma dimineaţa sau între mese.