Băutura de doar un euro care face minuni pentru sănătatea creierului. Toată lumea ar trebui să o aibă în bucătărie

Consumul de ceai protejează organismul şi previne deteriorarea capacității mintale din cauza unor boli precum demența sau Alzheimer. Cercetările din ultimii ani au scos la iveală că această băutură consumată zilnic aduce beneficii uluitoare sănătăţii.

05 iun. 2022, 09:30
Băutura de doar un euro care face minuni pentru sănătatea creierului. Toată lumea ar trebui să o aibă în bucătărie

Deşi demenţa nu poate fi tratată, o simplă băutură de doar un euro îi poate ajuta în lupta împotriva acestei boli. În ultimii ani s-a dovedit că una-două căni de ceai băute în fiecare zi protejează organismul de simptome asociate cu declinul memoriei sau cu alte abilități de gândire.

Riscul de demenţă nu este un subiect uşor de discutat, însă, odată cu înaintarea în vârstă, este important să fie luate măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea.Printre aceste metode se numără consumul anumitor alimente, suplimente, dar și încercarea unor exerciții fizice, conform Csid.

În urma cercetărilor, există dovezi semnificative care arată că ceaiul poate reduce riscul de demență vasculară și potențialul de boală Alzheimer. Mai exact, Jonathan Hodgson, medic și profesor la Institutul de Nutriție și Cercetare al Universității Edith Cowan, a constatat că există o legătură între ceai, flavonoidele şi declinul cognitiv.

Citeşte şi: Ce înțeleg, de fapt, pisicile atunci când aud „zât”. Motivul din cauza căruia o iau la fugă

Astfel, prin consumul de ceai, mai exact o cană sau două pe zi, organismul este protejat de aceste boli. Studiile arată că în urma consumului cu moderație a acestor flavonoide prezente în ceai se reduce riscul de declin cognitiv și demență.

Deocamdată nu există o pilulă pentru a putea preveni demenţa, însă anumite schimbări în alimentaţie şi stilul de viaţă pot reduce semnificativ riscul de dezvoltare a acestei afecţiuni. Indiferent dacă optezi pentru ceai negru, verde, negru sau alb, toate sunt excelente în dietă pentru a sprijini sănătatea creierului.

Citeşte şi: Cum alegi un pepene perfect copt fără să îi faci „dop”. Toți românii trebuie să știe acest truc VIDEO

Ce este demenţa

Demența este un termen medical folosit pentru a descrie deteriorarea capacității mintale. Nu este o afecțiune în sine, este un simptom asociat cu declinul memoriei sau cu alte abilități de gândire. Cel mai adesea, demența este asociată cu boala Alzheimer, deși nu toate cazurile diagnosticate sunt Alzheimer (cele mai multe sunt).

Este important de știut că simptomele demenței se pot manifesta la orice vârstă, dar mai ales după 65 de ani. Este vorba despre persoane care nu-și mai pot duce activitățile de zi cu zi la bun sfârșit, au dese schimbări de dispoziție, suferă de tulburări de personalitate și nu mai comunică eficient cu cei din jur, chiar cu cei apropiați.

Foarte simplu spus, demența este cauzată de afecțiuni în care celulele creierului se deteriorează și nu mai pot funcționa în mod normal (celulele mor). Acest lucru se întâmplă în procesul îmbătrânirii, dar în cazul demenței deteriorarea are loc mai repede și mai intens. Deteriorarea celulară duce la declinul activităților mintale și uneori fizice.

Literatura de specialitate identifică mai multe tipuri de demență:

Alzheimer: este cea mai frecventă formă de demență. Este vorba despre o boală neurologică progresivă, gravă. Dacă în primele faze afecțiunea se manifestă prin tulburări de memorie și de gândire, în fazele finale pacientul nu se mai poate descurca fără ajutor.

Demența vasculară: poate apărea după un accident vascular cerebral major sau o serie de accidente vasculare cerebrale. Factorii de risc ai demenței vasculare sunt: tensiunea arterială crescută, diabetul zaharat, valorile crescute ale colesterolului. Demența vasculară se manifestă prin tulburări de memorie, lipsă de concentrare, iritabilitate, apatie, anxietate. La fel ca în cazurile de Alzheimer, starea pacientului se degradează progresiv.

Demența cu corpi Lewi: acest tip de demență este cauzat de depozitele de proteină de la nivelul celulelor nervoase. Se manifestă prin tulburări de memorie, dezorientare, halucinații, insomnie și simptome asemănătoare bolii Parkinson.

Parkinson: este o afecțiune separată, cu manifestări în principal motorii (tremor, rigiditate, lentoare în mișcări), dar pacienții pot avea și probleme cognitive care îngreunează sau împiedică realizarea sarcinilor de zi cu zi.

Demența fronto-temporală: acest tip de demență afectează lobii frontali și temporali ai creierului. Specific acestei afecțiuni este faptul că se poate întâlni și la persoane mai tinere (40-45 de ani). Printre simptome se numără: anxietatea, depresia, dificultățile de comunicare, tulburările de comportament (cum ar fi comportamentele compulsive).

Boala Creutzfeldt-Jakob: este un tip de demență mai rar întâlnit. Are o evoluție rapidă și simptome asemănătoare cu celelalte tipuri de demență.

Demența mixtă: este o afecțiune care asociază două tipuri de demență. Cel mai adesea este vorba despre Alzheimer și demența vasculară.

Demența alcoolică: se manifestă în urma abuzului de alcool.