Băuturile energizante, interzise în spitale şi şcoli. Minorii nu vor putea cumpăra aceste produse

Guvernul vrea să interzică vânzarea băuturilor energizante în spitale şi şcoli, inclusiv în automatele din incinta acestora. Încălcarea acestei reguli se va sancţiona cu amendă de la 15.000 de lei la 25.000 de lei. De asemenea, va fi interzisă vânzarea băuturilor energizante minorilor după intrarea în vigoare a actului normativ.

RomaniaTV.net
08 sept. 2020, 12:48
Băuturile energizante, interzise în spitale şi şcoli. Minorii nu vor putea cumpăra aceste produse

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor consumului de băuturi energizante, scrie Economica.net.

Ce prevede proiectul de HG

Se interzice comercializarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online şi/sau alte metode de vânzare la distanţă. Încălcarea acestei reguli se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, se arată în proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepţia celor amplasate în clădirile cu destinaţie exclusivă spaţiilor pentru birouri. Nerespectarea acestei reguli va fi sancţionată cu amenzi de la 5.000 de lei la 15.000 de lei.

Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automatele din incinta acestora. Sancţiunile pentru încălcarea acestor reguli vor fi cuprinse între 15.000 de lei şi 25.000 de lei.

Băuturile energizante puse pe piaţă în România, indiferent de provenienţă, trebuie să prezinte etichetarea în limba română, inclusiv a menţiunilor prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. Încălcarea acestei reguli se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 10.000 de lei la 20.000 de lei.

Pe eticheta băuturilor energizante se pot inscripţiona numai menţiunile nutriţionale şi/sau de sănătate care au fost autorizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1924/2006. Încălcarea acestei reguli va fi taxată cu amenzi cuprinse între 7.500 de lei şi 10.000 de lei.

Proiectul de act normativ nu spune însă cine va plăti amenzile enumerate mai sus, în cazul încălcării dispoziţiilor antemenţionate.