BBC: De ce are România o imagine atât de proastă?

Un material publicat pe site-ul BBC încearcă să răspundă la o întrebare care preocupă, se pare, nu doar ţara noastră, dar şi pe britanici: De ce are România o imaginea atât de rea în Europa? Îşi dau cu părerea istorici, jurnalişti, englezi stabiliţi în România şi români aflaţi în Marea Britanie. Concluzia: ţara nu poate scăpa de prejudecăţi, unele vechi de 100 de ani. 

25 feb. 2013, 18:56
BBC: De ce are România o imagine atât de proastă?

Toată lumea a răsuflat uşurată cînd, în toiul scandalului cu carnea de cal, degetul a fost îndreptat către România, cu toate că nu exista nici o dovadă în această privinţă, scrie BBC într-un articol amplu, dedicat imaginii rele, deseori nemeritată, a ţării noastre. 

Materialul trece în revistă declaraţiile autorităţilor române în legătură cu carnea de cal, ajungând la problema principală: imigranţii români veniţi în Marea Britanie.

România a încercat în mai multe rânduri să îşi refacă imaginea. Autorităţile au lansat mai multe campanii publicitare şi de PR pentru a îmbunătăţi percepţia din afara graniţelor asupra românilor. În 2011 a fost lansat, la nivel global, posterul „De ce iubesc România”, care promova succesul românesc prin personalităţi ca Ilie Năstase, Nadia Comăneci sau Nicolae Păulescu, cel care a descoperit insulina”, arată articolul BBC.

Marea Britanie ar trebui să fie ruşinată de felul în care este acoperit subiectul despre România, spune Ronnie Smith, un consultant britanic care trăieşte în România. El adaugă, însă, că autorităţile româneşti nu au puterea şi bani pentru a răspunde pe măsura acuzaţiilor. 

Problemele de imagine ale României datează încă din secolul 19, când călătorii care se întorceau din Transilvania povesteau despre „un loc straniu, interzis”, povesteşte istoricul James Koranyi, pentru BBC.

Aşa cum Dracula sugea sângele victimelor, aşa şi românii sunt acuzaţi că fură slujbele britanicilor, explică acesta. 

Pentru alţi occidentali, România este asociată încă cu copiii abandonaţi în orfelinate mizere, spune jurnalistul britanic Liam Lever. El crede că aceste tipuri de stereotipuri ţin ţara pe loc.

Când spui că te duci în România, oamenii te privesc cu şoc şi groază, ca şi cum ai pleca într-un loc în care nu există legi. Realitatea e cu totul altfel”, povesteşte Lever. 

BBC notează că România e una dintre cele mai corupte ţări ale Europei, potrivit Transparency International, şi este acuzată de Amnesty International de discriminarea comunităţii rome. Cu toate acesta, imaginea ţării ca aceea a unui stat mafiot este complet deplasată. 

 Salariul minim ar putea atrage mulţi imigranţi români. Cât câştigă un muncitor în Marea Britanie

În timp ce majoritatea ziarelor britanice promovează o campanie împotriva imigranţilor români, ziarul The Independent a prezentat povestea englezilor care s-au decis să lase Marea Britanie pentru a locui şi munci în România.

Aproximativ 4000 de englezi trăiesc în România, potrivit autorităţilor britanice. Britanicii sunt atraşi de oportunităţile din această ţară, unde costul de trai este mai ieftin, cu toate că salariile sunt mici şi „şpaga” este prezentă la tot pasul, arată The Independent, într-un articol amplu, dedicat englezilor care s-au hotărât să trăiască în România.

Britanicii încearcă de asemenea să fugă din Marea Britanie. Suntem prea mândri. Românii emigrează pentru a găsi un loc de muncă şi oportunităţi”, a declarat el pentru ziarul britanic.