BCE a majorat joi dobânda cheie cu un sfert de punct procentual, la 3,75%

Ratele celor cu credite în euro vor crește iar, după decizia BCE de a crește dobânzile la niveluri record ale ultimilor 20 de ani

27 iul. 2023, 22:48
BCE a majorat joi dobânda cheie cu un sfert de punct procentual, la 3,75%

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat joi o nouă majorare a dobânzii de referinţă, cu un sfert de punct procentual, la 3,75%, transmite Reuters. În România, decizia BCE îi va afecta pe cei care au împrumuturi în euro cu dobândă variabilă.
Măsura completează un an întreg de majorări consecutive ale ratelor dobânzilor din zona euro, după ce BCE aa început campania pentru a combate inflaţia ridicată, în iulie anul trecut.

”Inflaţia continuă să scadă, dar este aşteaptată totuşi să rămână prea ridicată pentru prea mult timp”, a declarat banca joi, într-un comunicat.

Rata inflaţiei din zona euro a scăzut la 5,5% în iunie, de la 6,1% în mai, fiind încă cu mult peste ţinta BCE de 2%. Date noi despre inflaţia din zona euro vor fi disponibile săptămâna viitoare.

Ratele românilor vor sări în aer. ROBOR a crescut spectaculos după decizia BCE. Curs BNR: leul rebine în faţa euro!
În timp ce piaţa financiară se aştepta la o creştere de 0,25 de puncte procentuale, rămâne multă anticipare cu privire la abordarea BCE după vară.

Inflaţia a încetinit, dar persistă întrebări dacă politica monetară împinge regiunea într-o recesiune economică.

Banca centrală nu a oferit nicio previziune cu privire la mişcările sale viitoare, dar a crescut posibilitatea unei potenţiale pauze a majorărilor dobânzilor în septembrie.

Vorbind într-o conferinţă de presă, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat: ”Evaluarea noastră a datelor ne va spune dacă şi cât teren trebuie să acoperim”.

Ea a spus că echipa ei este ”deschisă” cu privire la deciziile viitoare şi a spus că banca ar putea creşte sau menţine neschimbate dobânzile în septembrie – dar orice ar face, nu va fi definitiv.

”Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare dependentă de date, pentru a determina nivelul adecvat şi durata politicii restrictive”, a spus BCE în comunicatul său.

Lagarde a mers mai departe când a fost presatî de mass-media, spunând: ”Nu vom tăia”.

Carsten Brzeski, şeful macro global la ING Germania, a declarat: ”Ceea ce este mai interesant, declaraţia de politică însoţitoare a ţinut larg deschisă uşa pentru noi creşteri ale dobânzilor şi nu a dat o notă mai prudentă”.

Vești proaste pentru românii care au credite în euro! Chiar dacă inflația a scăzut, BCE va continua să majoreze dobânzile
Birrell, director de investiţii la Premier Miton Investors, a afirmat: ”Dacă dobânzilee nu sunt încă la vârf, nu suntem departe, iar conversaţia se poate muta în curând la cât de mult vor rămâne la vârf”.

Un sondaj al BCE a arătat că împrumuturile corporative din zona euro au scăzut la cel mai redus nivel înregistrat vreodată între mijlocul lunii iunie şi începutul lunii iulie.

Datele de activitate din zona euro publicate la începutul acestei săptămâni au indicat scăderi în cele mai mari economii din regiune, Germania şi Franţa.

Cifrele s-au adăugat la aşteptările că zona euro ar putea intra din nou în recesiune în acest an.

Fondul Monetar Internaţional a declarat săptămâna aceasta că zona euro este probabil să înregistreze o creştere economică de 0,9% în acest an şi că estimarea ia în considerare o recesiune în Germania, unde PIB-ul este de aşteptat să se contracte cu 0,3%.