Vești proaste pentru românii care au credite în euro! Chiar dacă inflația a scăzut, BCE va continua să majoreze dobânzile

În luna decembrie, inflaţia din zona euro a scăzut din nou sub pragul de două cifre, potrivit datelor publicate vineri dimineață. Astfel, rata principală a ajuns la 9,2%, după ce creşterea anualizată a preţurilor a depăşit 10% în precedentele două luni.

07 ian. 2023, 00:43
Vești proaste pentru românii care au credite în euro! Chiar dacă inflația a scăzut, BCE va continua să majoreze dobânzile

Vești proaste pentru românii care au credite în euro! Cu toate acestea, specialiștii financiari susțin că este foarte puțin probabil ca această încetinire să fie suficientă pentru a convinge Banca Centrală Europeană (BCE) să nu mai majoreze ratele dobânzilor.

Citește și BNR a stabilit nivelul IRCC de la 1 ianuarie 2023. Ratele la credite vor creşte şi cu câteva sute de lei

Vești proaste pentru românii care au credite în euro!

„Este probabil ca BCE să îşi menţină asprimea legată de rate, în ciuda scăderilor deja înregistrate şi a probabilităţii unor noi scăderi puternice în acest an”, a declarat Franziska Palmas, economist senior pentru Europa la grupul de cercetare Capital Economics.

Deși scăderile preţurilor la combustibili şi subvenţiile guvernamentale au redus ratele inflaţiei globale, presiunile de bază asupra preţurilor rămân puternice.

Conform economiştilor Commerzbank, Germania și-a achitat majoritatea facturilor de gaz ale gospodăriilor pentru luna decembrie, ceea ce a redus cu 1,2 puncte procentuale rata armonizată a inflaţiei globale. Astfel, rata a scăzut la 9,6%, de la 11,3% în luna precedentă. Însă creşterea costului serviciilor, un indicator al duratei probabile a presiunilor asupra preţurilor, a accelerat în decembrie.

Ca urmare a declinului preţurilor la energie de la începutul anului, în lunile următoare, sunt aşteptate noi scăderi. Totodată, impactul creşterii costurilor energiei electrice de anul trecut, ca urmare a războiului din Ucraina, va scădea în curând din indicele inflaţiei, ceea ce va diminua substanţial cifra principală.

Inflaţia din zona euro ar putea să revină la ţinta de 2% a BCE până la sfârşitul anului 2023, susține Carsten Brzeski, şeful departamentului de cercetare macroeconomică al băncii olandeze ING.

BCE va trebui aproape sigur să îşi revizuiască în scădere proiecţiile privind inflaţia pentru acest an dacă scăderile preţurilor la gaze continuă.

În decembrie, Banca Centrală a declarat că preţurile vor creşte cu 6,3% pe parcursul anului 2023, pe baza ipotezei ca preţul gazelor naturale să ajungă la o medie de 124 de euro pe megawatt/oră pe tot parcursul acestui an.

Cu toate acestea, în această săptămână, preţul contractului olandez TTF de referinţă pentru gazul european a scăzut cu aproximativ 10%, ajungând la doar 69,70 euro/MWh joi după-amiază – un nivel cu 80% mai mic decât maximul din august, de 340 euro/MWh.

„Prognozele BCE privind inflaţia sunt în prezent prea mari, doar judecând după ipotezele tehnice privind preţurile la gaze şi petrol şi după situaţia actuală a acestor preţuri”, a declarat Brzeski.

Însă ratele creditelor ipotecare franceze au depăşit în decembrie 2% pentru prima dată din 2016, un semn al presiunilor cu care se confruntă gospodăriile, subjugate de creşterea costurilor energiei şi alimentelor, transmite Bloomberg.

O analiză lunară a pieţei publicată joi de către Banca Franţei arată că rata medie a creditelor ipotecare înainte de comisioane şi costuri de asigurare este estimată la 2,04% în decembrie, în creştere de la 1,91% în noiembrie.

În a doua jumătate a anului 2022, aprobările de credite ipotecare în Franţa au încetinit ritmul în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor pentru a limita inflaţia în creştere. Astfel,  se aşteaptă ca noile credite ipotecare să însumeze 15 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari) în decembrie, ceea ce ar reprezenta cel mai scăzut nivel înregistrat din octombrie 2017.

În ciuda acestor creșteri, ratele creditelor ipotecare din Franţa sunt încă sub media pe 20 de ani de 3%, creşterile fiind reţinute de reglementări. Iar în Germania, Spania şi Italia, ratele ipotecare înainte de comisioane şi costuri de asigurare au depăşit 2% înaintea lunii august a anului trecut.

Citește și Se schimbă banii în toată Europa, vor circula în paralel o perioadă. Reacţia guvernatorului Mugur Isărescu