BCE: Finanţarea băncilor din Grecia, îngheţată până la încheierea acordului

Banca Centrală Europeană trebuie să blocheze în continuare împrumuturile de urgenţă destinate băncilor elene, iar măsurile de control al capitalului să fie menţinute până când autorităţile din Grecia vor ajunge la un acord cu creditorii, a declarat Jens Weidmann, membru în consiliul guvernatorilor.

09 iul. 2015, 10:43
BCE: Finanţarea băncilor din Grecia, îngheţată până la încheierea acordului

„Eurosistemul nu trebuie să suplimenteze lichidităţile, iar controlul capitalului trebuie să rămână în vigoare până va fi convenit un program corespunzător de sprijin şi va fi asigurată solvabilitatea Guvernului şi a sistemului bancar elen”, afirmă Weidmann, care este şeful băncii centrale germane, Bundesbank, în remarci pregătite pentru o conferinţă la Frankfurt, relatează MarketWatch.

Grexit: Băncile din Grecia rămân închise până luni

Comentariile sale vin la o zi după ce BCE a decis din nou să lase neschimbat volumul lichidităţilor puse la dispoziţia băncilor din Grecia, la nivelul de circa 89 de miliarde de euro.

Băncile din Grecia vor rămâne închise până luni, iar limita de retragere a cel mult 60 de euro zilnic de la bancomate va fi aplicată în continuare.

Băncile elene sunt închise de aproximativ zece zile, în contextul intrării Greciei în incapacitate de plăţi.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,99% pronunţându-se în favoarea acestora.