BCE şi Banca Angliei vor intra într-o lungă perioadă de expectativă în privinţa dobânzilor

Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei vor intra într-o lungă perioadă de expectativă în privinţa politicii dobânzilor, din cauza temerilor provocate de preţul mare al petrolului şi a impactului lichidităţilor uriaşe puse la dispoziţia băncilor din zona euro, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
01 mart. 2012, 20:20
BCE şi Banca Angliei vor intra într-o lungă perioadă de expectativă în privinţa dobânzilor

BCE va menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 1% până în 2013, potrivit unui sondaj în rândul analiştilor care arată o modificare radicală a percepţiei faţă de acum două săptămâni, când majoritatea celor intervievaţi se aşteptau ca banca să reducă dobânda pentru a treia oară, până la jumătatea acestui an.

Cele două bănci centrale vor aştepta să vadă efectul avut asupra economiei de sutele de miliarde de euro şi de lire sterline care au intrat în sectorul financiar în ultimele câteva luni.

Băncile au obţinut miercuri de la BCE împrumuturi ieftine pe termen de trei ani în valoare de 530 de miliarde de euro, alimentând speranţele de creştere a creditării în economia reală şi de scădere a costurilor împrumuturilor guvernelor afectate de criza datoriilor.

Sondajul a fost efectuat înainte de publicarea datelor privind accelerarea inflaţiei din zona euro în februarie şi totuşi numai 5 din cei 74 de analiştii participanţi la cercetare au anticipat că BCE va reduce dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, săptămâna viitoare.

Tensiunile geopolitice au urcat preţul petrolului la circa 123 dolari pe baril, ceea ce complică mediul economic, pentru băncile centrale.

Inflaţia din zona euro s-a accelerat în februarie la 2,7%, peste ţinta BCE de aproape 2%.


loading...
Partenerii noștri