UPDATE - Câştig în instanţă: BCR, obligată să ia o dobândă de sub 3% la un credit în euro

Publicat: Marţi, 14 Februarie 2012 10:54 // Actualizat: Vineri, 17 Februarie 2012 11:57 // Sursa: RTV.net

BCR a fost obligată irevocabil de Judecătoria Focşani să scadă sub 3% dobânda unui credit în euro de nevoi personale cu ipotecă. Este primul caz în care o instanţă obligă cea mai mare bancă a ţării să aplice formula Euribor + 1,5 procente, ca urmare a reinterpretării clauzelor contractuale, potrivit Conso.ro.

Foto: business-forum.ro

Un client BCR din judeţul Vrancea va plăti de acum pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca o dobanda formata din Euribor (media interbancară pe piaţa europeană) plus marja de 1,5%, cu peste 7 procente sub nivelul impus anterior de bancă, scrie Conso.ro.

Judecătoria Focşani a admis acţiunea unui client al BCR, care reclama modul prin care i s-a actualizat rata dobânzii în cazul unui credit contractat în noiembrie 2007. În plus, clientului i-a fost redus comisionul plătit lunar, prin aplicarea procentuală la sold, şi nu la valoarea iniţiala a creditului.

Citiţi mai departe în Conso.ro

Poziţia BCR

Reprezentanţii Băncii Comerciale Române au oferit următorul răspuns la decizia Judecătoriei Focşani:

"Ne dam seama de greutatile prin care trec clientii in aceasta perioada dificila si incercam sa gasim solutii, in limitele legale si financiare. Solutia instantei din Focsani sfideaza insa logica economica si ignora o serie intreaga de solutii irevocabile pronuntate deja de instantele de judecata, inclusiv de inalta Curte de Casatie si Justitie, care au retinut corectitudinea argumentelor aduse de catre BCR in apararea sa.

Este ilogic sa fortezi un agent economic sa vanda un produs sub costurile sale de finantare. Este absurd, ca banca, sa fii fortata sa dai un credit cu dobanda mai mica decat dobanda la depozit, adica sa produci pierdere.

Pentru a putea sustine economia nationala, a finanta companiile, a credita tinerii care doresc sa isi cumpere o casa, bancile atrag depozite, pe care le plaseaza in credite, cu acoperirea tuturor costurilor de intermediere si incluzand, ca orice afacere, o marja de profit. Decizia instantei din Focsani, prin principiul aplicat (dobanda creditului mai mica decat dobanda la depozite) submineaza acest rol simplu al bancii. Aplicarea aceleiasi logici la nivel de sistem bancar, ar duce imediat la neputinta de a mai finanta intreaga economie. Deplangem lipsa de intelegere a regulilor economice simple de catre instanta judecatoreasca din Focsani si continuam sa ramanem alaturi de clientii nostri care au nevoie de ajutor".

 

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
banca obligata de lege credit nevoi personale dobanda mai mica
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 feb 12:07
...şansele de creştere ale euro şi ale burselor în această săptămână“. Iată şi celelalte articol bune despre bani Câştig în instanţă: BCR, obligată să ia o dobândă de sub 3% la un credit în euro 14 Feb 10:49 ...
1
EUR
4.7635
RON
14 Nov
noapte 12 °
zi 16 °
Ultimele joburi adaugate
24 H