Beatrice Mahler, audiată într-un dosar de omor din culpă. Val de plângeri pe numele medicilor din România în pandemie: „Am învățat drumul către secția de poliție!”

Beatrice Mahler a fost audiată într-un dosar de omor din culpă. Managerul Institutului Marius Nasta a fost citat la Parchet, în urma unei plângeri făcute de familia unui pacient decedat.

18 ian. 2022, 16:38
Beatrice Mahler, audiată într-un dosar de omor din culpă. Val de plângeri pe numele medicilor din România în pandemie: „Am învățat drumul către secția de poliție!”

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului “Marius Nasta” din București, a dezvăluit că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă în prezent este demobilizarea personalului medical din cauza plângerilor penale făcute de pacienți supraviețuitori Covid-19 sau familiile celor decedați.

Medicii şi personalul din sistemul sanitar se plâng că sunt agresaţi verbal şi înregistraţi de unii dintre pacienţi şi rude ale persoanelor decedate în pandemie.Într-un singur dosar, peste 100 de angajați ai spitalului sunt chemați la audieri, potrivit Spotmedia.

Chiar dacă la începutul pandemiei erau consideraţi eroi şi primeau felicitări şi mulţumiri, medicii susţin că acum au parte de ameninţări. În cei doi ani de pandemie, criza sanitară şi moartea a zeci de mii oameni a declanşat un conflict juridic între personalul sanitar și unii pacienți supraviețuitori sau rudele celor decedați de Covid-19.

Astfel, medici și asistente sunt cercetați penal în mai multe dosare în urma plângerilor depuse de bolnavi sau reprezentanții familiilor celor morți.

„Pot să spun că e cea mai mare dificultate în acest moment vizavi de discuțiile pe care le am cu colegii mei.

Mulți dintre colegii mei ajung să fie înregistrați, să fie agresați verbal. Acum, la ora 14.00, ( joi, 13 ianuarie – n.red.) mă duc la Poliție, pentru un dosar de omor din culpă. Într-un dosar penal deschis de curând sunt chemați 100 de colegi să dea declarații. Toți cei care au îngrijit un anumit pacient”, a precizat Beatrice Mahler, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Beatrice Mahler: „Este o formă extrem de blândă a pandemiei. Avem şanse mari ca în acest an să renunţăm la restricţii”

Beatrice Mahler, audiată într-un dosar de omor din culpă. „Este foarte dificil să fii judecat de oameni care nu înțeleg medicina”

“Pe undeva e traumatizant. E greu. Nu spun că nu se poate greși. Sunt convinsă că nu suntem perfecți. Sunt convinsă că e loc de mai bine, dar este foarte dificil să fii judecat de oameni care nu înțeleg medicina, pentru că altfel am vorbi cu Colegiul Medicilor sau cu cei dintr-o comisie specializată și altfel vorbim cu un procuror sau cu un polițist care nu are de unde să știe ce înseamnă un act medical, atitudinea medicală și responsabilitatea pe care ne-a asumăm în urma Jurământului lui Hipocrate”, a mai spus managerul Institutului de Pneumologie “Marius Nasta” din Bucureşti.

În toate aceste cazuri, urmărirea penală e in rem, adică asupra faptei, nu a persoanei, a explicat avocata Roxana Partene, specializată în drept penal, care cunoaște problema.

Pe de altă parte, managerul Institutului “Marius Nasta” spune că e un număr prea mare de procese penale deschise împotriva personalului medical.

“Sunt foarte mulți oameni care înțeleg ce le spunem și înțeleg poziția noastră. Problema proceselor nu e generalizată. Dar, din păcate, am învățat drumul către secția de poliție ca să dau declarații în calitate de reprezentant legal și să fiu alături de colegii mei.

Această situație este extrem de neplăcută. Este o situație nouă, în care ești pus ca medic”, a declarat medicul Beatrice Mahler, în exclusivitate pentru Spotmedia.ro.

Din experiența proprie, avocata Roxana Partene a afirmat că nu a întâlnit o decizie definitivă într-un astfel de proces de malpraxis provocat de pandemie.

Citeşte şi: PNL pune tunurile pe Rafila: „E loc de mai multe măsuri”. Rafila: „Sistemul nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia de Covid-19”