Beatrice Mahler, semnal de alarmă pentru români: Deficitul de servicii de sănătate este cauza pentru care se moare

România trece în această perioadă prin momente grele, din cauza număărului mare de infectări cu coronavirus. În ultima săptămână au fost raportate peste 3.000 de cazuri noi de îmbolnăviri. De asemenea, România raportează cele mai multe decese din Europa. Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta" din Bucureşti crede că deficitul de servicii de sănătate este cauza pentru care se moareîn România. 

12 oct. 2020, 08:01
Beatrice Mahler, semnal de alarmă pentru români: Deficitul de servicii de sănătate este cauza pentru care se moare

 Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, trage un semnal de alarmă şi spune că principalul motiv pentru care România a raportat cele mai multe decese din Europa este cauzat de deficitul de servicii de sănătate.

„Cred că trebuie să privim lucrurile puțin mai extins și să ne uităm, pe de o parte, la problemele de sănătate ale populației, la modul în care ele sunt gestionate – și aici ne referim la deficitul de servicii de sănătate uniform repartizate în România, la speranța de viață, care diferă mult dacă ne uităm la București sau ne uităm la o regiune mai puțin dezvoltată din România. Prin urmare, cred că avem cauze multiple, care nu țin neapărat de momentul în care suntem, de îngrijirea pe care noi o acordăm pacienților, ci de problemele pe care le au pacienții, de modul în care au fost ele manageriate, de modul în care și-au urmat tratamentul zi de zi”, a explicat dr. Beatrice Mahler la Digi24.

Un copil de doar PATRU ANI a murit de COVID. Cea mai tânără victima a virusului

Întrebată dacă este cumva vorba și de infecțiile nosocomiale, care nu sunt raportate de către spitale, managerul de la „Nasta” a spus că are încredere că infecțiile încep să fie raportate.

„Este extrem de important să fim transparenți și raportarea lor să se facă din primul moment, de fapt monitorizarea infecțiilor nosocomiale este obligatoriu să fie făcută zilnic, iar implicarea personalului trebuie să fie de la asistenta de salon până la manager, pentru că altfel riscăm să pierdem vieți și din cauza infecțiilor nosocomiale.

Cu siguranță pandemia de COVID ne aduce în față o nouă situație legată de infecțiile nosocomiale, pentru că impactul cel mai mare al infecțiilor nosocomiale îl avem la nivelul pacientului care vine în spital, dar să nu uităm că tot infecție nosocomială este și infecția pe care o poate lua de la personalul care îngrijește pacientul și în această perioadă avem persoane care pot fi declarate – mă refer din momentul pandemiei de COVID – cu infecții nosocomiale asociate ocupației pe care o au”, a mai precizat dr. Beatrice Mahler.

Până duminică, 11 octombrie, 5.411 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 10.10.2020 (10:00) – 11.10.2020 (10:00) au fost raportate 53 de decese (26 bărbați și 27 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani, 1 deces la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 4 decese la categoria 50-59 de ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 20 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 15 decese la categoria de peste 80 de ani.

51 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.112. Dintre acestea, 628 sunt internate la ATI.

Ministrul Sănătăţii recomandă purtarea măştii pe stradă în Bucureşti. Când va deveni OBLIGATORIE măsura