BEC a decis reluarea alegerilor în cinci localităţi. Votul se repetă şi la Mangalia

Contestaţii pe bandă rulantă la BEC. Aproape 100 de reclamaţii pentru anularea alegerilor au fost înregistrate. După analizarea contestaţiilor, BEC a decis reluarea alegerilor pentru funcţia de primar în localităţile Moeciu, judeţul Braşov, Răsmireşti, judeţul Teleorman şi Târnova, judeţul Arad. De asemenea, se vor relua alegerile pentru Consiliu Local şi Primărie în Curcani, judeţul Călăraşi, şi în Mangalia, judeţul Constanţa.

RomaniaTV.net
13 iun. 2012, 13:34
BEC a decis reluarea alegerilor în cinci localităţi. Votul se repetă şi la Mangalia

„BEC a decis repetarea scrutinului electoral pentru funcţia de primar în Moeciu, judeţul Braşov, pentru funcţia de primar în comuna Răzmireşti, judeţul Teleorman, pentru funcţia de prima în localitatea Târnova, judeţul Arad, pentru funcţia de primar, respectiv pentru Consiliul Local în localităţile Curcani, din judeţul Călăraşi, şi pentru Mangalia, judeţul Constanţa”, a anunţat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

„Dovezile depuse la dosar au fost dintre cele mai variate, toate duceau către ideea afectării rezultatului final, a alocării mandatului de primar sau de consilier local în respectivele localităţi: de la prelungirea votării peste ora 21.00, până la întocmirea greşită a unor procese verbale, diferenţe foarte mici între candidaţi pentru funcţia de primar, de două sau patru voturi”, a adăugat Muhuleţ.

BEC se va reuni în cursul serii de miercuri din nou pentru a analiza alte cereri.

În comuna Curcani, Alianţa Popular Creştină a sesizat BEC despre existenţa fraudei electorale și a solicitat anularea alegerilor din această circumscripţie. De asemenea, Eugen Marian Enciu, candidat la funcţia de primar al comunei Curcani din Partea PP-DD a adus, de asemene, la cunoștința BEC, că au existat nereguli în desfăşurarea procesului de votare.

În comuna Moeciu, preşedintele PNL – Organizaţia judeţeană Braşov, Aristotel Adrian, a solicitat BEC anularea alegerilor din această cirsumscripţie.

În Mangalia, judeţul Constanţa, PSD – Organizaţia Judeţeană Constanţa a solicitat anularea scrutinului din 10 iunie şi repetarea alegerilor.

În localitatea Târnova (jud. Arad), PDL a solicitat anularea alegerilor pe motiv că procesele verbale au avut corecturi, la o secţie de votare s-a deschis urna specială şi buletinele de vot au fost puse într-un sac nesigilat, dar şi pentru că votarea s-a prelungit după ora 21.00 pentru că erau 30 de persoane care nu au ajuns să voteze.

În Răsmireşti, judeţul Teleorman, Alianţa pentru Teleorman a contestat la BEC rezultatul alegerilor pe motiv că au fost şase voturi în plus faţă de numărul alegătorilor de pe lista. Candidatul USL a câştigat la o diferenţă de patru voturi.

Potrivit legii, BEC soluţionează sesizările privitoare la frauda electorală, putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripţie electorală, în cazul în care constată, pe baza probelor administrate, că votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripţia electorală respectivă.

În astfel de cazuri, BEC dispune repetarea scrutinului, care are loc în termen de cel mult două săptămâni de la constatarea fraudei. Noile alegeri au loc în aceleaşi condiţii, folosindu-se aceleaşi liste electorale şi aceleaşi liste de candidaţi şi candidaturi independente, cu excepţia cazurilor în care s-a dispus de către birou anularea unei liste de candidaţi sau a unor propuneri de candidaturi independente, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea fraudei care a determinat anularea alegerilor.

Existenţa fraudei electorale se stabileşte de Biroul Electoral Central de la caz la caz, pe baza probelor prezentate de cei care au invocat-o.

În cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscripţie electorală se poate face numai de către partidele politice, alianţele sau candidaţii independenţi care au participat la alegeri şi numai în termen de 48 de ore de la închiderea votării, sub sancțiunea decăderii.

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat frauda nu este implicat în producerea acesteia. Cererea trebuie soluționată până la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.

În ziua alegerilor locale, localitatea Curcani din judeţul Călăraşi a fost în centrul atenţiei după ce procesul electoral a fost întrerupt pentru câteva ore, începând cu ora 9.00, în urma unui incident creat de unul dintre candidaţii de la primărie. Mai multe urne din cele trei secţii de votare au fost distruse. Imediat după incident, acesta a fost identificat şi reţinut împreună cu alte şapte persoane, informează MAI.

Marţi, opt persoane din Curcani, suspecte de săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice în formă agravată, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a alege şi atac asupra localului secţiei de votare şi ruperea sigiliilor de la urnele de vot, au fost arestate pentru 29 de zile.