În ciuda regulilor menite să garanteze un proces electoral corect, cu doar o zi înainte, IGPR a fost sesizat cu privire la faptul că mai multe persoane s-au filmat în cabina de vot și au încărcat imaginile pe rețelele sociale, imagini care dezvăluie opțiunile de vot.
Românii din diaspora au putut merge la vot începând de vineri, 2 mai 2025. Peste 200.000 de cetățeni au votat deja la secțiile din afara țării, în cadrul scrutinului pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2025.
Citește și: Alertă în România înainte de alegeri. Cum funcționează metoda de tip Doppelganger, demascată de MAI
BEC trage un semnal de alarmă în rândul cetățenilor. Fotografiatul și filmatul în cabina de vot sunt interzise. Sesizările primite sunt în curs de verificare.
Sesizările legate de încălcarea reglementărilor pot fi făcute la președintele Biroului Electoral al secției de votare – în timpul votării – sau la Biroul Electoral pentru secții de votare din străinătate – inclusiv pentru încălcări în mediul online, după caz.
„Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost sesizat de către Biroul Electoral Central, cu privire la materialele din mediul online, care fac referire la dezvăluirea opţiunii de vot. Sesizările primite sunt în curs de verificare”, transmite IGPR ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public potrivit cărora ,,românii din diaspora şi-au filmat votul.
Aceste acţiuni contravin dispoziţiilor art. 37 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, potrivit cărora „mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept”. De asemenea, acestea încalcă prevederile art. 11 alin. (1) din Decizia Biroului Electoral Central nr. 22D/2025 privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 în condiţii de legalitate, egalitate şi integritate, care stipulează că „fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă”.
Astfel de acţiuni se circumscriu contravenţiilor prevăzute de art. 55 lit. m din Legea nr. 370/2004 şi pot atrage răspunderea contravenţională, în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare, sesizările primite fiind transmise către Inspectoratul General al Poliţiei Române”, menţionează BEC.
Alegătorii nu au voie să fotografieze sau să filmeze în cabina de vot, mai ales opțiunea pe care a pus ștampila. Încălcarea legii duce la anulare votului și sancțiuni contravenționale.