Becali, despre dosarul în care sunt implicați Victor Pițurcă și fiul lui, Alex: ”N-are nicio treabă. După răspunsul lui, nu a mintit. Dacă a făcut combinații o să vadă judecătorii”

Alexandru Piţurcă s-a prezentat miercuri la Poliție pentru a da cu subsemnatul dupa ce a fost plasați sub control judiciar în dosarul măștilor neconforme pentru Armată. La Poliție a ajuns și tatăl lui, Victor Pițurcă.

01 feb. 2023, 14:30
Becali, despre dosarul în care sunt implicați Victor Pițurcă și fiul lui, Alex: ”N-are nicio treabă. După răspunsul lui, nu a mintit. Dacă a făcut combinații o să vadă judecătorii”

Gigi Becali se implică în cazul ui Victor Pițurcă. Patronul FCSB spune că nu crede că fostul selecționer al Naționalei României este vinovat în dosarul măștilor neconforme pentru Armată, însă nu poate spune același lucru și despre Alexandru Pițurcă.

”Eu nu vorbesc u el că nu mai am treabă cu el, prietenie. Cum adică, eu împrumut firma copilului meu … Vezi ala ce a făcut!. .Te arestez că de ce ai împrumutat firma. Ca dovadă că i-a dat drumul. Eu cum il cunosc pe el, după răspunsul lui, nu a mintit. ”N-am nicio treabă cu afacerea asta”!. Nu știu ce a facut Alexandru, dar eu cum il cunosc (pe Victor Pițurcă n.red.) n-are nicio treabă. Fiul său depinde de înregistrări, stenograme. Dacă a făcut o simplă afacere nu are de ce (să se teamă n.red.). Dacă a avut combinații, da. Dar dacă sunt neconforme, trebuie (să răspundă n.red.) aia care trebuia să le verifice. Eu nu cred că Alexandru a spus uite sunt unele neconforme, dar îți eu ție șpagă să le primești. Nu cred că facea .. ”Uite că astea sunt neconforme. Uite îți dau ție o șpagă ca să le cumperi… să păcălim statul român”. Nu cred asta. Dacă a făcut combinații o să vadă judecătorii”, a spus Gigi Becali.

Citește și: Stenograme incendiare din dosarul lui Victor Pițurcă. Cum se împărțea profitul de pe urma măștilor neconforme pentru Armată și câți bani îi reveneau fostului selecționer

 

În ordonanța de reținere a lui Victor Pițurcă, procurorii DNA au susținut că ”pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză ( Victor Pițurcă n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)”.

”Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, mai precizează DNA.

În același dosar este vizat și fiul lui Victor Pițurcă, Alex Pițurcă.

La audieri, în prezența avocaților săi, Constantin Matei și Silvia Uscov, lui Alex Pițurcă i s-a adus la cunoștință faptul că s-a dispus „extinderea acțiunii penale față de el pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență (…), constând în aceea că, în data de 10.04.2020, cunoscând funcția deținută de Țuțu Gabriel în cadrul CN Romarm SA, a acceptat, în mod direct, pretinderea formulată de acesta, respectiv:

  • să finanțeze din fonduri proprii achiziția materialelor de protecție împotriva Covid-19 importate din China;
  • să cedeze o cotă de 40% din profitul rezultat în urma vânzării produselor către MApN;
  • să accepte introducerea în acest circuit comercial a lui Hudea Andrei Alexandru, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare de produse de protecție împotriva Covid-19 și să efectueze plata (prin SC Interarms Impex SRL) către acesta a unor sume de bani din cota de profit rezultată, sub aparența unui contract de consultanță, pentru ca Țuțu Gabriel să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari din cadrul MApN (UM 02464, Direcția Medicală, Centrul Național Militar de Comandă, Secția legături cu forțele armate străine) pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu contractul de furnizare nr A1775/21.04.2020, astfel încât contractul să se desfășoare fără probleme (finanțare, asigurare transport marfă în România, încredințare directă și fără proceduri publice a contractului de furnizare, recepție produse și achitare contravaloare facturi), profitul realizat fiind repartizat ulterior, conform înțelegerii prealabile, prin interpunerea formală și nesusținută de activități auxiliare aferente contractului menționat, a lui Hudea Andrei Alexandru, prin intermediul căruia i-a dat lui Țuțu Gabriel suma de 50.000 lei”.

Citește și: Apar noi detalii din dosarul măștilor pentru Armată. DNA: ”Șeful Romarm i-a promis lui Pițurcă recepția și plata echipamentelor anti-Covid, deși știau că sunt neconforme”