Apar noi detalii din dosarul măștilor pentru Armată. DNA: ”Șeful Romarm i-a promis lui Pițurcă recepția și plata echipamentelor anti-Covid, deși știau că sunt neconforme”

Noi detalii ies la iveală în dosarul măștilor neconforme pentru Armată în care sunt cercetați fostul selecționer al echipei de fotbal a României, Victor Pițurcă, fiul său, Alexandru Pițurcă, dar și directorul al Romarm, Gabriel Țuțu.

31 ian. 2023, 20:08
Apar noi detalii din dosarul măștilor pentru Armată. DNA: ”Șeful Romarm i-a promis lui Pițurcă recepția și plata echipamentelor anti-Covid, deși știau că sunt neconforme”
Apar noi detalii din dosarul măștilor pentru Armată

Apar noi detalii din dosarul măștilor pentru Armată. Procurorii DNA au dezvăluit marți că directorul Romarm, Gabriel Țuțu i-a promis lui Alexandru Pițurcă recepția și plata echipamentelor anti-Covid, deși știa că acestea sunt neconforme.

Citește și Avocatul lui Victor Pițurcă, prima reacție după ce selecționerul a fost eliberat: ”Clientul meu nu a făcut niciun act de comerț!”

Apar noi detalii din dosarul măștilor pentru Armată

În perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, Alexandru Pițurcă ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de Țuțu Gabriel în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat, a transmis DNA.

Procurorii DNA spun că Gabriel Țuțu ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme, și să achite la timp facturile emise.

Pentru acest serviciu,  directorul General Romarm ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență. Procurorii anticorupție spun că această afacere a prejudiciat Romarm SA cu 8,6 milioane de lei, sumă care reprezintă contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului).

În aceste momente, Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu sunt cercetați sub control judiciar, iar fiul fostului selecționer, Alexandru Pițurcă a fost arestat marți pentru 24 de ore. Între timp, fostul selectioner al României, eliberat în această dimineață, s-a prezentat din nou la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influentă. Ordonanța de reținere a expirat și în cazul directorului ROMARM. Gabriel Ţuţu a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA.

Alexandru Pițurcă s-a prezentat marți dimineață la DNA la o zi după ce tatăl lui fusese reținut în dosarul măștilor neconforme livrate spitalelor Ministerului Apărării. Potrivit unor surse, Alex Pițurcă este urmărit penal în acest dosar.

În ordonanța procurorilor DNA se arată că ”pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză ( Victor Pițurcă n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)”.

Citește și EXCLUSIV Mitică Dragomir intervine în dosarul în care e acuzat Piţurcă: „Categoric scapă! Păi, ce, i-a forţat pe cei din armată să cumpere măştile?”