BEI sistează creditele pentru Rusia din cauza sancţiunilor decise de UE

Preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) a declarat joi seară că instituţia pe care o conduce nu va mai asigura finanţarea programată pentru proiectele din Rusia, atât în acest an cât şi în următorii ani, în condiţiile în care liderii europeni au decis să extindă sancţiunile împotriva Moscovei.

RomaniaTV.net
18 iul. 2014, 12:35
BEI sistează creditele pentru Rusia din cauza sancţiunilor decise de UE

Reuniţi miercuri la Bruxelles, liderii europeni au decis îngheţarea programelor derulate în Rusia de Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

‘În calitate de bancă a UE, sarcina noastră este să implementăm liniile politice ale acţionarilor noştri – statele membre. Astfel încât este absolut clar că vom urma deciziile adoptate miercuri la Consiliul European’, a declarat preşedintele BEI, Werner Hoyer. Acesta a precizat că BEI îşi propusese să ofere în acest an credite în valoare de 600 milioane de euro pentru proiectele din Rusia însă în condiţiile actuale nu va mai face acest lucru. De asemenea, Werner Hoyer a anunţat că BEI nu va mai putea să susţină proiectele din Rusia cu suma de 700 de milioane până la un miliard de euro anual pe care o preconiza pentru următorii ani.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.