Beijingul avertizează SUA să evite abordările militare provocatoare

Presa oficială de la Beijing avertizează Washingtonul să evite abordările militare provocatoare, după prezentarea noii strategii militare a Statelor Unite, care se concentrează pe regiunea Asia - Pacific, informează BBC News online.

RomaniaTV.net
06 ian. 2012, 20:02
Beijingul avertizează SUA să evite abordările militare provocatoare

Într-un editorial, agenţia oficială China Nouă – ce reprezintă interesele regimului comunist de la Beijing – apreciază că decizia
preşedintelui Barack Obama de suplimentare a prezenţei militare americane în zona Asia-Pacific ar putea avea ca efect pozitiv creşterea stabilităţii şi prosperităţii. Însă, avertizează China Nouă, „militarismul” american riscă, de fapt, să pericliteze pacea regională şi globală.

Într-un discurs rostit joi la Pentagon, Barack Obama, confirmând un principiu enunţat deja în Australia, în noiembrie, a reiterat că Statele Unite vor consolida prezenţa militară în regiunea Asia-Pacific. Obama a subliniat că prioritatea în acest moment o reprezintă Asia, considerată „o regiune crucială”. Bugetul Pentagonului urmează să fie diminuat cu circa 487 de miliarde de dolari în următorii zece ani, iar Obama recunoaşte că acest lucru va conduce la o armată mai „flexibilă”, cu mai
puţine forţe terestre convenţionale. „Dar întreaga lume trebuie să ştie, Statele Unite vor menţine superioritatea militară cu forţe armate agile, flexibile şi pregătite să acţioneze în orice circumstanţe şi faţă de orice ameninţare, în interesul ţării”, a avertizat liderul de la Casa Albă.

Potrivit Xinhua, rolul Statelor Unite ar putea fi favorabil, în sensul menţinerii unui „mediu stabil” care să permită continuarea ascensiunii economice a Chinei.

Însă Xinhua adaugă: „Prin consolidarea prezenţei militare în zona Asia-Pacific, Statele Unite trebuie să se abţină de la încordarea muşchilor, dat fiind că acest lucru nu va soluţiona disputele regionale. Dacă Statele Unite vor adopta o atitudine militaristă în mod indiscret în această regiune, se va ajunge la o situaţie de genul unui taur într-un magazin de porţelan, apărând riscuri la adresa păcii, în locul consolidării stabilităţii regionale”.