Belgia a cerut AstraZeneca dozele de vaccin destinate țărilor care au suspendat administrarea. Cehia vrea şi ea vaccinul controversat

Belgia a cerut AstraZeneca dozele în surplus destinate țărilor europene care au suspendat temporar administrarea acestora din cauza temerilor privind posibile efecte secundare. De asemenea, experţi din Republica Cehă au recomandat să fie cumpărate vaccinurile produse de AstraZeneca de la acele ţări care au decis, din motive de precauţie, să întrerupă administrarea acestui ser controversat.

18 mart. 2021, 16:31
Belgia a cerut AstraZeneca dozele de vaccin destinate țărilor care au suspendat administrarea. Cehia vrea şi ea vaccinul controversat

Belgia a cerut AstraZeneca dozele de vaccin destinate țărilor care au suspendat administrarea. „Am contactat AstraZeneca și am întrebat dacă este posibil să folosim dozele în plus, dacă există vreunele”, a anunțat miercuri ministrul flamand pentru protecție socială Wouter Beke, precizând că „dacă le putem obține, le vom folosi în strategia noastră”. „Am fost informat că analizează cererea noastră dar că așteaptă decizia de mâine (n.r. joi) a Agenției Europene pentru Medicamente”, a mai afirmat Wouter Beke, citat de HotNews.

Belgia a cerut AstraZeneca dozele de vaccin destinate țărilor care au suspendat administrarea

Dirk Ramaekers, șeful strategiei de vaccinare a Belgiei, a declarat că livrările AstraZeneca vor continua cum a fost stabilit și că fiecare stat membru al UE va primi prin urmare numărul de vaccinuri care i-a fost alocat. „Însă când o țară își suspendă campania în cazul unui vaccin anume și apoi decide să readministreze vaccinul, încrederea publică în acest vaccin va fi mult mai scăzută. Așadar există o probabilitate că odată cu repornirea campaniilor în alte țări va fi mai dificil pentru acestea să administreze vaccinurile AstraZeneca”, a precizat Dirk Ramaekers.

Germania, Spania, Franţa, Portugalia şi Italia au suspendat vaccinarea cu dozele produse de AstraZeneca. UE, tot mai sceptică în legătură cu vaccinul britanic-suedez

„Belgia cere preluarea acestor vaccinuri. În acest fel vom putea accelera campania noastră de vaccinare și prin urmare atinge ținta noastră de vaccinări mai repede”, a declarat Ramaekers când a fost întrebat dacă Belgia ar putea pretinde vaccinuri de la țări care au suspendat inocularea cu AstraZeneca.

Cehia vrea şi ea vaccinul controversat

De asemenea, experţi din Republica Cehă au recomandat să fie cumpărate vaccinurile produse de AstraZeneca de la acele ţări care au decis, din motive de precauţie, să întrerupă administrarea acestui ser controversat. Guvernul ceh, după consultarea cu experţii sanitari, a considerat că nu este necesar să întrerupă administrarea acestui vaccin până când Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu va termina să elucideze dacă serul este sau nu asociat cazurilor de tromboză survenite la circa 30 de persoane. „Vaccinul este de calitate iar eu l-am folosit să mă vaccinez”, a declarat Martin Balík, şeful Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul General din Praga.


loading...
Partenerii noștri