Belgia, aproape de a avea guvern după 535 de zile de criză politică

Cele şase partide angajate în negocieri au încheiat miercuri seara un acord de principiu care deschide calea formării unui Guvern condus de socialistul francofon Elio Di Rupo, după 535 de zile de criză politică în Belgia, a anunţat o sursă apropiată negocierilor.

RomaniaTV.net
01 dec. 2011, 09:37
Belgia, aproape de a avea guvern după 535 de zile de criză politică

„Există un acord global asupra reformei statului, domeniului socio-economic şi programului de guvernare”, a precizat o sursă din interiorul partidului lui di Rupo , citată de Mediafax.

Elio di Rupo a plecat de la negocieri zâmbind, dar fără să facă vreun comentariu, a constatat presa belgiană prezentă la faţa locului.

„Chiar dacă există un acord cu privire la tot, nu este comunicat în această seară (miercuri), pentru că joi se va mai efectua o lectură”, a subliniat această sursă. Potrivit presei belgiene, documentul respectiv are peste 180 de pagini.

„Acordurile vor fi prezentate la congresele partidelor, în acest sfârşit de săptămână, pentru a fi aprobate oficial”, a continuat sursa citată. Iar „spre sfârşitul weekendului va avea loc o repartizare a portofoliilor, cu o posibilă anunţare a Guvernului luni sau marţi”, a adăugat aceasta.

Noul Guvern belgian ar urma să obţină investitura în Camera Deputaţilor săptămâna viitoare.Belgia nu are un Guvern deplin din aprilie 2010. Principalul obstacol al negocierilor a fost îndepărtat sâmbătă, printr-un acord asupra bugetului federal pentru următorii trei ani, destinat atingerii unui echilibru bugetar în 2015. Anterior, negocierile între cele şase partide, dintre care trei sunt flamande şi trei wallone, de dreapta, de centru şi de stânga, chemate să formeze o coaliţie în urma alegerilor, aproape că au eşuat din cauza divergenţelor asupra economiilor ce este necesar să fie realizate.

Elio Di Rupo, în vârstă de 60 de ani, ar urma să devină primul premier francofon al Belgiei din ultimele trei decenii şi primul socialist care obţine acest post din 1974 şi până în prezent, într-un moment în care, peste tot în Europa, stânga se confruntă cu dificultăţi.


loading...