Belgia a trimis înapoi în Franţa sute de migranţi

Belgia a returnat pe teritoriul Franței 619 persoane de la restabilirea controalelor la frontiera franco-belgiană, în urmă cu o săptămână, pentru a împiedica un eventual aflux de migranți după dezafectarea parțială a 'junglei' din Calais, a anunțat luni poliția federală din Belgia.

29 feb. 2016, 19:34

De la anunțarea măsurilor de către ministrul belgian de interne, Jan Jambon, marțea trecută, ‘619 persoane au fost blocate: 334 erau deja pe teritoriul Belgiei și 285 la frontieră’, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliției, Peter De Waele.

Jambon a explicat s-a dorit să se evite ca sute de migranți, a căror evacuare din tabăra de la Calais era iminentă, să treacă în Belgia pentru a încerca o traversare spre Marea Britanie de pe coastele belgiene, cu riscul de a apărea tabere ilegale similare în împrejurimile portului din Zeebruges.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul de Interne a indicat că 105 persoane au fost returnate la frontiera franceză miercuri, 24 februarie, și 224 joi, 25 februarie.

Operațiunea, care mobilizează cotidian 300 de polițiști, a dus la returnarea a aproape încă 300 de persoane în ultimele trei zile, potrivit noilor cifre furnizate de poliție luni, care a încheiat această evidență la ora 07.00 GMT.

De altfel, două călăuze au fost reținute marți, 23 februarie, în apropiere de Zeebruges, și alte patru în noaptea de joi spre vineri, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al parchetului din Bruges. ‘Cei șase au fost plasați în detenție provizorie de către un judecător de instrucție’, a precizat parchetul după inculparea lor pentru ‘trafic de ființe umane’.

Citeşte şi Un europarlamentar avertizează: Uniunea Europeană, în PERICOL cum n-a mai fost de 40 de ani

De la începutul anului, ’16 presupuși traficanți au fost plasați în detenție în provincia Flandra Occidentală’, care acoperă litoralul belgian, a adăugat purtătorul de cuvânt. Cu o puternică protecție polițienească, autoritățile franceze au început luni dezafectarea unei părți din ‘jungla’ din Calais, o primă etapă din operațiunea de desființare a taberei. Decizia belgiană de a restabili controalele la frontieră a fost considerată ‘ciudată’ de Paris. Comisia Europeană, care a solicitat ‘clarificări’ din partea Belgiei, urma să aibă luni, în cursul după-amiezii, o întrevedere cu reprezentanți ai Ministerului belgian de Interne.