Panică de zile mari la o școală din Galați! Un elev gălățean a adus în clasă un proiectil găsit pe malul Prutului

Momente de panică la o școală din Galați, acolo unde un elev a venit la ore cu un proiectil găsit pe malul Prutului. Unitatea a fost evacuată.

14 mart. 2024, 21:44
Panică de zile mari la o școală din Galați! Un elev gălățean a adus în clasă un proiectil găsit pe malul Prutului
Panică de zile mari la o școală din Galați! Un elev gălățean a adus în clasă un proiectil găsit pe malul Prutului

Un incident serios a avut loc la o școală din Galați, unde un elev a adus la școală un proiectil găsit pe malul Prutului. Acest „eveniment” a dus la evacuarea a peste 100 de copii și profesori, pentru a fi securizată zona.

Citește și: Povestea uluitoare a românului din Galaţi care a câştigat 11 milioane de euro la loto. Ce a făcut cu banii, toată lumea s-a mirat!

Evenimentul, cu potențial tragic, a avut loc joi, 14 martie 2024, în Cavadinești, localitatea din Galați. Un elev de clasa a VIII-a a descoperit un obuz pe malul râului Prut și a decis să împărtășească această descoperire cu colegii săi, aducând proiectilul la școală. Directoarea școlii a acționat imediat, apelând numărul de urgență 112 și evacuând toți elevii și profesorii din clădire.

În total, au fost evacuați 90 de elevi și 10 cadre didactice. Poliția a fost alertată și a trimis o echipă specializată în deminare pentru a gestiona situația și a recupera proiectilul de pe teren.

„S-au deplasat la locul evenimentului echipajul pirotehnic și un echipaj al Inspectoratului de Poliție Județean”, a declarat căpitan Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galați, pentru Viața Liberă.

În urma acestui incident, pompierii din Galați au atras atenția asupra faptului că munițiile rămase neexplodate au încărcătura de explozibil intactă și în multe cazuri chiar și focosul, astfel că există riscul ca acestea să explodeze.

„Locurile unde pot fi găsite aceste tipuri de muniţie sunt, în general: terenuri agricole, păduri, îngropate în pământ, în zidăriile construcţiilor vechi rămase din timpul războiului, sub apă, în râuri, lacuri sau bălţi”, spun cei de la ISU.

Autoritățile mai spun că, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate, trebuie să se respecte următoarele reguli:anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă:

  • nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită
  • nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi focul în apropierea lor
  • nu aruncaţi la fier vechi, nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite
  • nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate
  • nu încercaţi să demontaţi focoasele sau elementele componente.

Citește și: Bombardamente la graniţa României. Locuitorii din Tulcea şi Galaţi, avertizaţi prin mesaje Ro-Alert să nu iasă din case. Explozii în porturile Chilia Nouă, Ismail și Reni. Reacția MApN