Belgia recunoaşte: Vrea summituri ale UE numai pentru statele euro

Belgia nu este de acord ca statele din afara zonei euro să participe ca observatori la sumiturile euro, lucru pe care îl cere Polonia. La anumite întâlniri, membrii euro trebuie şă discute numai în grupul lor - a spus şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders.

RomaniaTV.net
18 ian. 2012, 17:28
Belgia recunoaşte: Vrea summituri ale UE numai pentru statele euro

„Este necesar ca la unele întâlniri membrii zonei euro să poată discuta numai în grupul lor” – a spus Reynders, întrebat de atitudinea faţă de postulatul polonez în negocierile privind pactul fiscal interguvernamental, ca ţările din afara zonei euro să poată participa la summiturile euro ca observatori fără drept de vot, scrie Rador.

 

„Ştiu că avem mulţi diverşi observatori la diferite întâlniri; nu mă opun existenţei unor contacte privilegiate cu ţările care sunt candidate la zona euro. Dar când luăm o decizie în zona euro, atunci este normal ca statele zonei să poată discuta în grupul lor propriu” – a adăugat Reynders. Reynders, care înainte de a ocupa portofoliul de şef al MAE belgian a fost ministru de finanţe, a dat asigurări că Belgia nu se pronunţă pentru crearea unor criterii noi, suplimentare, necesar de a fi îndeplinite de ţările care doresc să adopte moneda comună. În schimb, dacă într-o anumită zi vom dori să creăm o nouă condiţie, aceasta va trebui pusă de acord în cadrul tratatului UE, unde participă toţi.