Belgia renunţă la referinţa la sex, pe cartea de identitate. Fiecare cetăţean e liber să se declare ce vrea

Mențiunea genului va dispărea de pe cărțile de identitate belgiene pentru a facilita înregistrarea persoanelor care nu se identifică cu binaritatea sexelor între bărbați și femei.

30 nov. 2021, 13:57
Belgia renunţă la referinţa la sex, pe cartea de identitate. Fiecare cetăţean e liber să se declare ce vrea

În 2019, Curtea Constituțională din Belgia a anulat prevederea referitoare la transsexualitate din 25 iunie 2017, considerată nerezonabil de restrictivă și, prin urmare, discriminatorie. Curtea a considerat că menținerea categoriilor binare, masculin sau feminin, pentru înregistrarea sexului în certificatul de naștere este incompletă. Guvernul federal de la Bruxelles avea în intenție să rezolve acest aspect neconstituțional, dar nu era clar cum să procedeze în această etapă.

O opțiune a fost determinarea unui sex cu semnul „X” pe cartea de identitate. Dar, în final, guvernul a decis să renunțe de tot la referința la sex de pe cartea de identitate, potrivit unei note politice transmise parlamentului federal pentru 2022. Miniștrii Justiției, Vincent Van Quickenborne (Open Vld) și ai Afacerilor Interne, Annelies Verlinden (CD&V), precum și secretarul de stat pentru Egalitatea de șanse, Sarah Schlitz, au pregătit împreună un proiect de lege în acest sens.

Citeşte şi Noul buletin electronic 2021. MAI va schimba „gen” cu „sex”. Ce simboluri vor apărea pe cartea de identitate fără cip

Afacerile interne mai trebuie să analizeze aspectele tehnice, în special impactul acestei eliminări asupra călătoriilor și distribuirea acestei noi cărți de identitate. „De îndată ce ultimele aspecte tehnice sunt clarificate, dorim să implementăm acest lucru rapid”, a dat asigurări Jessika Soors, purtătoarea de cuvânt a ministrului Schlitz, citată de RTL.

Belgia urmează astfel exemplul Olandei vecine, care au decis anul trecut să elimine introducerea genului din actele de identitate „din 2024/2025”, considerând că este „inutilă”. Totuși, genul olandezilor va rămâne pe pașapoartele lor.

Citeşte şi ÎPS Teodosie desfiinţează noile cărţi de identitate: „Toate aceste modificări sunt de neacceptat şi nu sunt binevenite”