ÎPS Teodosie desfiinţează noile cărţi de identitate: „Toate aceste modificări sunt de neacceptat şi nu sunt binevenite”

ÎPS Teodosie desfiinţează noile cărţi de identitate Arhiepiscopul Tomisului spune că modificările gen/sex din buletin nu sunt binevenit şi că sunt de neacceptat.

06 aug. 2021, 15:18
ÎPS Teodosie desfiinţează noile cărţi de identitate: „Toate aceste modificări sunt de neacceptat şi nu sunt binevenite”

ÎPS Teodosie desfiinţează noile cărţi de identitate. În urma discuţiilor apărute în spaţiul public privind modificările din noile buletine. Arhiepiscopul Tomisului spune că acestea sunt de neacceptat.

ÎPS Teodosie desfiinţează noile cărţi de identitate

Arhiepiscopul Tomisului nu este de acord cu înlocuirea cuvântului sex din buletin cu gen. Înaltul ierarh spune că aceste modificări vor să strice tradiţia neamului românesc şi că îi derutează pe oamenii.

„Sunt de neacceptat. Toate aceste modificări vor să ne modifice nouă o tradiţie a neamului nostru şi nu sunt binevenite, îi derutează pe oameni împotriva a aceea ce a fost normal, statuat, tradiţional. Este de neacceptat“, a spus Arhiepiscopul la Antena 3.

Reamintim că BOR  a avut o reacţie vehementă în ceea ce priveşte noile buletine electronice. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române spune că problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă.

Citeşte şi Buletin electronic 2021. Florin Cîţu: „Viitorul este al digitalizării şi al informatizării serviciilor publice”

Vasile Bănescu a adăugat că noţiunea de ‘gen’, vehiculată azi progresiv & progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în ‘gen’.

”Ceea ce stârneşte o deplin justificată reacţie de nedumerire, reticenţă şi chiar revoltă în rândul populaţiei este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noţiuni de „gen”, care o înlocuieşte abuziv în acest context pe cea firească de „sex”.

Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu şi în biologie, ci doar sex: masculin şi feminin. Noţiunea de «gen», vehiculată azi progresiv & progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în ‘gen’.

Altfel, celelalte reacţii negative referitoare la noile cărţi de identitate anunţate de MAI au fost/ sunt provocate de neînţelegerea conţinutului acestui proiect (explicat de autorităţi), dar şi de temeri excesive şi nejustificate din punct de vedere religios. Problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă.

Nu este vorba despre „Cartea vieţii”, ci despre banală carte de identitate cetăţenească. Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Aşa cum au anunţat autorităţile, „se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip”. Există, aşadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic.

Păstrarea acestei opţiuni este foarte importantă şi coincide cu respectul faţă de sensibilităţile religioase ale unor cetăţeni, indiferent de religia sau confesiunea lor. Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la paşapoartele biometrice, care au suscitat discuţii similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ şi luciditate pentru toţi cetăţenii creştinii ortodocşi: „Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mănăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Citeşte şi Cum arată noul buletin electronic. Ce trebuie să ştie toţi românii care doresc să îşi schimbe cartea de identitate!