Belgienii accelerează desfiinţarea industriei nucleare

Desfiinţarea industriei energetice nucleare a Belgiei ar trebui încheiată până în 2015.

RomaniaTV.net
31 oct. 2011, 12:47
Belgienii accelerează desfiinţarea industriei nucleare

Negociatorii care lucrează la formarea unui nou guvern federal belgian au ajuns la un acord prin care Belgia va renunţa total la energia nucleară.  Măsura nu va fi aplicată, însă, până ce viitorul guvern nu-şi va intra în atribuţii, potivit EUobserver.

Reprezentanţii celor şase partide care îşi împart, în prezent, puterea în Belgia s-au declarat, la unison, partizani ai „energiei verzi”, sub directa coordonare a lui Elio di Rupo, şeful Partidului Socialist Francofon şi premier desemnat pentru cabinetul care ar trebui să îşi înceapă activitatea în noiembrie.

Dezbaterea pe tema renunţării la energia nucleară a început, ca şi în alte state europene dependente de această industrie, după teribilul accident nuclear de la Fukushima. Până la acest incident planurile de renunţare la energia nucleară, întocmite de autorităţile belgiene, prevedeau desfiinţarea celor şapte centrale nucleare belgiene pînă în 2025.

Iniţiativele legislative de perspectivă au fost îngheţate, în Belgia, din 2007 până în prezent, perioadă în care ţara s-a confruntat cu o gravă criză guvernamentală ce ameninţă să împartă ţara în două – nordul flamand, pro-olandez şi sudul valon, pro-francez. Criza ar urma să se încheie luna viitoare cu alegerea în funcţia de premier a lui Elio di Rupo, desemnat în mai de regele Belgiei, Albert al II-lea, cu formarea unui nou cabinet.