Beluga XL, cel mai îndrăgit avion din lume, a început să zboare

Airbus Beluga XL este unul dintre cele mai simpatice avioane din industria aeronautică. Primul zbor pe care l-a efectuat a fost cel din 9 ianuarie. Avionul Beluga XL nu este destinat zborurilor comerciale. El va fi folosit ca un super-avion de transport. Va putea să transporte, de exemplu, componente ale altor aeronave între zonele de producţie Airbus situate în Europa şi fabricile sale principale din Toulouse, Hamburg şi Tianjin, informează CNN, citat de newsbucuresti.ro

RomaniaTV.net
17 ian. 2020, 08:34

Avionul este de fapt urmaşul lui Beluga (Airbus A300-600ST), care a început să zboare din 1995. Designul lui Beluga XL atrage din primul moment atenţia. Este un A330 adaptat şi făcut să arate ca o beluga (specie de delfin din Oceanul Arctic). De altfel, forma neobişnuită a avionului i-a atras porecla ”delfinul zburător”. Inginerii Airbus au coborât cabina de pilotaj şi au creat o zonă uriaşă destinată mărfurilor în fuselajul avionului, ceea ce dă această formă neobişnuită avionului. În plus, noul nas al aeronavei îmbunătăţeşte eficienţa sa aerodinamică.

Asemănarea aeronavei cu un mamiferul marin face ca Beluga XL să fie uşor de recunoscut în orice aeroport s-ar afla.

”În Toulouse sau în Hamburg, copiii recunosc Beluga şi iubesc acest avion foarte special”, spunea Bertrand George, liderul programului Beluga XL, într-un interviu cu CNN Travel, în 2019.

Compania franceză produce aripile avioanelor într-o fabrică a aeroportului Hawarden, din Marea Britanie. Aeroportul a trebuit să treacă printr-o serie de modificări pentru a putea permite acestor avioane să intre pe pistă: reasfaltarea pistei şi instalarea unor noi seturi de uşi în zona Beluga Line Station.

Beluga XL ”Este un avion emblematic pentru compania noastră, este cel care permite Airbus să construiască aeronave în fiecare zi”, mai spune Bertrand George.

 

Citeşte şi: Agenţia Spaţială Europeană încredinţează companiei Airbus o nouă misiune de observare a Terrei