Benedict al XVI-lea îi promite „supunere necondiţionată” viitorului Papă

Benedict al XVI-lea l-a asigurat, joi, pe viitorul Papă de "respectul şi supunerea sa necondiţionată", în cadrul unei intervenţii neprogramate în faţa cardinalilor la Vatican.

28 feb. 2013, 11:06
Benedict al XVI-lea îi promite „supunere necondiţionată” viitorului Papă

Printre voi se află viitorul Papă, căruia îi promit respect şi supunere necondiţionată„, a declarat el într-o declaraţie scurtă, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a demisiei sale istorice, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Ultima apariţie publică a Papei Benedict al XVI-lea. El a trimis un mesaj şi în limba română VIDEO

 „Joseph Ratzinger a vorbit din nou despre „momente foarte frumoase şi momente în care au existat câţiva nori pe cer”, în timpul celor opt ani ai Pontificatului său, făcând aluzie la numeroasele scandaluri care l-au marcat.

Purtând pe umeri pelerina scurtă căptuşită cu blană albă, el i-a îndemnat pe cardinali să fie „o orchestră” în care „diversitatea să concureze în armonia” realităţii mai elevate a Bisericii. Apoi şi-a exprimat mulţumirile pentru „proximitatea”, „sfaturile” şi „marele ajutor” care i-au fost acordate. El i-a invitat să fie „supuşi” Sfântului Spirit.

Citeşte şi Ultimul mesaj al Papei Benedict al XVI-lea pe Twitter: Simţiţi bucuria de a fi iubiţi de Dumnezeu!

„Noi am dat speranţă, care venea de la Hristos”, lumii timp de opt ani, a adăugat el.

Aşezaţi pe fotolii în faţa sa, cardinalii aveau figuri grave. Ei s-au ridicat mai apoi pentru a merge să-l salute. Câţiva cardinali erau încovoiaţi din cauza vârstei sau în scaune cu rotile.

Mulţi plângeau sau erau pe punctul de-a o face, sărutând inelul Papei, strângându-i mâinele şi schimbând câteva cuvinte cu el.

Papa a intrat în Sala Clementină cu paşi mici, vizibil obosit, şi s-a aşezat pe un mic tron de aur acoperit de catifea roşie. În faţă putea vedea o superbă frescă înfăţişând barca Bisericii în mijlocul furtunii. El a făcut aluzie la această temă în faţa a 150.000 de creştini catolici, în timpul audienţei din Piaţa Sfântul Petru.

Decanul de vârstă al Colegiului Sacru, cardinalul Angelo Sodano, i-a adus un omagiu: „părinţii cardinali prezenţi la Roma se reunesc astăzi cu mare înfrigurare în jurul dumneavoastră, pentru a vă arăta încă o dată profunda afecţiune pentru dăruirea mărturisită în serviciul apostolic, pentru binele Bisericii lui Hristos şi umanităţii întregi”.

„Vă pregătiţi să ne părăsiţi, aşteptând ca guvernarea bărcii lui Petru să treacă în alte mâini. Continuitatea apostolică va fi asigurată, ceea ce Domnul a promis Bisericii sale”, a remarcat fostul om de încredere al lui Ioan Paul al II-lea.

Papa urmează să renunţe la funcţie la ora 19.00 GMT (21.00, ora României).