Beneficii ale consumului de urzici

Urzica poate fi considerata de multi drept o neplacere cand frunzele sale ascutite inteapa, dar de mii de ani, oamenii din intreaga lume au folosit aceasta planta pentru a trata o mare varietate de boli. Numele stiintific al urzicii este Urtica dioica iar sursa de provenienta este extinsa, fiind comuna inclusiv in Africa, Europa, Asia si America de Nord. Planta in sine este relativ mica, insa frunzele si tulpinile produc o serie de reactii chimice cand vin in contact cu pielea, o senzatie iritanta. Cu toate acestea, odata ce tulpinile si frunzele sunt fierte, substantele sunt neutralizate si va puteti bucura de toate beneficiile acestei plante. In unele culturi, supa de urzici este traditionala sau branzeturile cu urzici, pentru a adauga stimulente sanatoase tuturor meselor.

24 mart. 2015, 07:39
Beneficii ale consumului de urzici

Frunzele de urzica sunt cel mai frecvent fierte, mod in care se capteaza multe dintre beneficiile cele mai importante pentru sanatate, dar planta mai poate fi aplicata sub forma unui extract, sub forma de ulei. Din ce in ce mai multe studii specializate se efectueaza pentru demonstrarea efectelor pe care planta le are asupra organismului. Iata cateva dintre ele.

Urzica ajuta la detoxifierea organismului

Gama larga de substante nutritive benefice regasite in urzica fac din aceasta planta un detoxifiant ideal, fiind recunoscuta pentru curatarea organismului de toxine. Fiind bogate in substante diuretice, urzicile pot asigura ca toxinele sunt neutralizate si eliminate mai repede. Procesele digestive se desfasoara fara probleme datorita consumului de urzici, care previne, de asemenea, acumularea de toxine periculoase, stimuland totodata sistemul limfatic.

Urzica ofera ajutor in sarcina, menopauza si menstruatie

Ceaiul de urzica este adesea sugerat pentru femeile care au dureri excesive in timpul sarcinii si poate ajuta, de asemenea, impotriva sangerarii excesive, deoarece actioneaza ca un coagulant. In plus, urzica ajuta la stimularea productiei de lapte si face mai usor intreg procesul de alaptare a nou-nascutului.

Urzica are un numar de componente active, fiind de ajutor in simptomele premenstruale dureroase, poate calma crampele si balonarea, minimizand fluxul de sange in timpul menstruatiei, datorita capacitatile astringente. Pentru femeile ce se afla la menopauza, urzica este de asemenea utila deoarece asigura o tranzitie lina iar schimbarile hormonale nu sunt resimtite la fel de dramatic.

Consumul de urzici imbunatateste circulatia

Combinatia de vitamina C si fier din urzici fac aceasta planta ideala pentru stimularea productiei de celule rosii in sange. Vitamina C optimizeaza absorbtia de fier, in timp ce fierul in sine este o componenta esentiala a hemoglobinei. Prin cresterea numarului de celule rosii in organism, creste circulatia, se accelereaza videcarea ranilor, iar extremitatile corpului primesc oxigenarea esentiala pentru a stimula energia. Din acelasi motiv, urzica este adesea recomandata pentru a calma oboseala sau a reduce anemia sau orice slabiciune musculara.

Citeste mai mult pe curademiere.ro