Beneficiile animalelor de companie: Câinii şi pisicile îi fac pe copii să fie mai sănătoşi

Bebeluşii care au contact cu câini de companie fac mai rar infecţii respiratorii şi ale urechii decât cei care stau într-un loc fără niciun animal, arată un studiu american publicat luni în revista Pediatrics şi menţionat de AFP.

RomaniaTV.net
09 iul. 2012, 07:25
Beneficiile animalelor de companie: Câinii şi pisicile îi fac pe copii să fie mai sănătoşi

Studiul nu spune de ce, dar sugerează că dacă un copil în primul său an de viaţă trăieşte în contact cu un câine care-şi petrece o parte a zilei afară ar putea avea sistemul imunitar întărit, scrie agerpres.ro.

Se pare că şi pisicile asigură o oarecare protecţie bebeluşilor, deşi efectul observat a fost mai slab decât în cazul câinilor.

Studiul a luat în considerare 397 de copii finlandezi ai căror părinţi au trecut zilnic într-un caiet starea de sănătate a copilului în primul an de viaţă, de la nouă la 52 de săptămâni.

Concluzia a fost că bebeluşii care trăiesc în casă cu câini sau pisici sunt cu 30% mai puţin susceptibili să facă infecţii respiratorii – tuse, rinită şi febră – şi cu circa 50%, infecţii ale urechii.

Copiii care aveau contact cu un câine sau o pisică la domiciliu au fost mai sănătoşi în perioada analizată„, se afirmă în studiul desfăşurat de experţi de la spitalul universitar Kuopio din Finlanda.

Cea mai eficientă protecţie a fost constatată la copiii care aveau un câine în casă până la şase ore pe zi, faţă de copiii care nu aveau câine sau care-l aveau în curte.

În afară de faptul că se îmbolnăvesc mai rar de infecţii respiratorii şi ale urechii, bebeluşii în apropierea cărora se află câini au nevoie de mai puţine tratamente cu antibiotice decât cei în familia cărora nu există animale domestice, se mai spune în studiu.