Beneficiile cărții de identitate electronice. Scutirea din partea Guvernului de care se vor bucura românii

Nu mulți știu că pot opta pentru cartea de identitate electronică. Măsura a fost dezbătută într-un proiect de lege publicat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

12 dec. 2023, 12:58
Beneficiile cărții de identitate electronice. Scutirea din partea Guvernului de care se vor bucura românii

Măsura a fost dezbătută într-un proiect de lege publicat de Ministerul Afacerilor de Interne (MAI) și sunt vizați peste 8,5 milioane de cetățeni români.

Citește și De ce acte ai nevoie dacă trebuie să îți schimbi buletinul în 2023? Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi

Conform proiectului MAI, persoanele mai mari de 14 ani sunt scutite la plata contravalorii cărții electronice de identitate.

Potrivit art 12 alin. (1) și art. 19 alin (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005, privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, condiția de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 180 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, pentru cărțile electronice de identitate cu un termen de valabilitate de 5 ani, intervalul de timp se consideră a fi îndeplinit cu împlinirea acesteia.

De altfel, pentru a încuraja cetățenii români să treacă de la cărțile normale de identitate la cele electronice, autoritățile au stabilit ca un număr de cel puțin 5 milioane de exemplare să fie scutite de plata taxei de emitere în următorii trei ani, mai exact, până în 2026.

După terminarea fondurilor alocate, contravaloarea cărții de identitate se asigură din alte fonduri externe nerambursabile sau de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerul Afacerilor Interne pentru Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor – D.G.E.P.

Proiectul ar urma să fie adoptat de Guvernul României și publicat în Monitorul Oficial.

„Sumele necesare decontării cărților electronice de identitate sunt accesate din alocarea financiară disponibilă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, denumit în continuare P.N.R.R., – Componenta 7 – Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătură digitală calificată, până la atingerea țintelor aferente acestor investiții”, iar asigurarea contravalorii cărților electronice de identitate din fondurile amintite “se realizează doar în perioada de implementare a P.N.R.R., pentru o singură carte electronică de identitate”, potrivit Avocatnet.ro

Ce persoane sunt scutite de la plata contravalorii actelor de identitate

Sumele necesare decontării cărților electronice de identitate sunt accesate din alocarea financiară disponibilă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență P.N.R.R, până la atingerea țintelor aferente acestor investiții.

Citește și Se schimbă legea pentru cărțile de identitate. Ce se întâmplă cu românii care nu locuiesc la adresa din buletin

  • persoanele care sunt victime ale calamităților naturale, incendiilor sau ale altor dezastre și care declară pe propria răspundere, la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor în a cărui rază teritorială domiciliază ori își au reședința, faptul că actul de identitate a fost pierdut, distrus sau deteriorat ca urmare a producerii unei astfel de situații;
  • cetățenii români aflați în străinătate în situații deosebite.